Beste Oogstdeler,

Via deze brief willen we u hartelijk bedanken voor uw steun in het afgelopen jaar. Door de afname van een groente pakket heeft u ons in staat gesteld om op een verantwoorde en duurzame manier voedsel te telen en investeert u, samen met ons, in een gezonde toekomst.

In 2018 is er veel gebeurd op de boerderij. Onze wensen om nieuwe tunnelkassen te bouwen en zonnepanelen te leggen zijn gerealiseerd! Dit is dan ook ronduit geweldig! Voor de zonnepanelen hebben wij een crowdfundingsaktie opgezet en wij zijn ontzettend dankbaar voor alle steun die er gegeven is in de vorm van positieve reacties en uiteraard ook in financiële middelen om de panelen te kunnen leggen.

Het jaar op zich heeft ons toch goede opbrengsten gegeven ondanks de langdurige droogte en hete dagen. Het was wel even wennen/schrikken om 3 maanden geen regen te krijgen en veel te moeten beregenen. En op de stukken waar we niet kunnen beregenen het aan te moeten zien hoe de grond openbarstte van de droogte. Scheuren in de grond van een halve meter diep! Er zijn een aantal teelten die het enorm zwaar hebben gehad zoals bijvoorbeeld de rode kool en groenselderij. De groenselderij is hierdoor weinig geworden maar de rode kool heeft zich toch nog ontpopt als kleine rode kooltjes! Bijzonder om te zien dat de grond zich positief ontwikkelt en krachtiger wordt om in zulke extreme omstandigheden toch nog een goede basis te vormen voor de gewassen.

De afzet van onze groenten vind nog steeds zijn weg via onze groente pakketten, de boerderijwinkel maar ook is er gretige vraag naar onze groenten bij de horeca in Arnhem. Wij hebben het afgelopen jaar 2 keer per week onze groenten bezorgd bij diverse horeca bedrijven en de vraag blijft groeien. Dit is voor ons natuurlijk erg fijn, maar nog veel fijner is dat er op deze manier meer biologisch wordt gegeten en daarmee ook de biologische landbouw wordt gestimuleerd, om zo meer biologische lokale producten richting de stad te krijgen. Wij zijn als bedrijf dan ook aan het kijken hoe wij dit kunnen verbeteren. Samen met De Groene Rijders die nu al voor ons alle Horeca bestellingen met een elektrische bakfiets in de binnenstad in Arnhem bezorgt. Daarnaast worden de plannen concreter dat De Groene Rijders onze groentepakketten gaan bezorgen in de Arnhemse binnenstad, zodat wij niet meer met onze dieselbus de stad in hoeven. Een andere wens die wij hebben is om grondwater ipv leidingwater te gebruiken voor onze spoelplaats, toiletten en het drinkwater voor de koeien.

Vol energie gaan wij ons komend jaar weer 100% inzetten . Wij blijven streven naar het realiseren van ons ideaal van biologisch, lokaal en seizoengebonden voedselproductie en willen meer aandacht besteden aan het vergroten van de betrokkenheid van consumenten bij lokale en duurzame productie van biologisch voedsel.

Vooruitbetaling:

Hartelijk dank aan de mensen die het afgelopen jaar een vooruitbetaling hebben gedaan voor het groente pakket en dit ook weer aankomend jaar gaan doen!! Dit helpt ons enorm, omdat de meeste kosten voor de teelt zitten in de voorbereiding en de aankoop van zaai- en plantgoed. Door vooraf te betalen zorgt u voor voldoende werkkapitaal voor het komende teeltjaar waarmee wij de kosten kunnen betalen. Mocht u dit ook willen doen, stuur dan graag een mail naar info@horsterhof.nl.

Wij wensen u een gezond en bijzonder goed jaar toe! Chris, Matthias & Eline

18 december 2018

Inhoud combi abonnement: Winterpostelein, Uien, Stoofperen, Sweet dumplin, Tomatenmoes en fruit.

Inhoud klein abonnement: Winterpostelein, Uien, Stoofperen, Sweet Dumplin, Tomatenmoes, Rammenas, Veldsla en Zuurkool.

Inhoud middel abonnement: Winterpostelein, Uien, Stoofperen, Sweet Dumplin, Tomatenmoes, Veldsla, Zuurkool en Raapjes.

Inhoud groot abonnement: Winterpostelein, Uien, Stoofperen, Sweet Dumplin, Tomatenmoes, Veldsla, Zuurkool, Raapjes, Prei en Groenselderij.

Bericht van het land

En dan zijn we nu aangekomen bij het allerlaatste pakket van dit jaar! Wij kijken terug op een goed jaar met vele mooie gebeurtenissen, mooie oogsten, warme dagen en lekkere groenten! Lees ook graag de andere brief die in uw pakket zit, met een terug blik op afgelopen jaar, de wensen die uitgekomen zijn en met nieuwe ideeën en plannen voor het komende jaar.

Wij wensen iedereen een ontzettend fijne kersttijd toe en een gezond en mooi 2019!

Nog even voor iedereen: op dinsdag 8 januari 2019 zullen wij het eerste pakket leveren, samen met de eieren en de fruittassen.

Openingstijden boerderijwinkel rondom Kerst:Vrijdag 21 december OPEN 10.00-17.00 uur

Zaterdag 22 december OPEN 10.00 – 13.00 uur.

De winkel is DICHT van 24 december t/m 3 januari 2019.

Vrijdag 4 januari zijn we weer OPEN van 10.00 – 17.00 uur.

Overheerlijke Winterse Salade: Winterpostelein en Veldsla wassen en evt iets kleiner snijden. Stukjes appels, geroosterde zonnebloempitten of pompoenpitten erdoor en wat geraspte rammenas. Op smaak maken met een dressing van olie, azijn, peper, zout en honing en smullen maar!

Zuurkool: wat fijn snijden en roerbakken met ui, (evt spek), kerrie en blokjes ananas. Lekker bij een aardappelpuree of bijvoorbeeld rijst.

Rammenas: een zwart knolletje die erg geschikt is voor de winterse dag. Rasp hem rauw door je winterpostelein salade voor een pittig effect. Er zijn ook leuke recepten te vinden waarin je hem roerbakt of in curry’s kan gebruiken.

Sweet Dumplin: een pompoen soort die zacht en zoet is qua smaak. Snijd hem in de lengte in dunne plakken en roerbak de schijfjes in kokosvet. Een beetje zout erbij en roerbak het totdat het gaar en een tikkeltje krokant wordt. Een heuse favoriet bij ons op tafel!

De Horsterhof, Horsterstraat 1, 6921 AM Duiven Tel. 0316-262604 beste bereikbaar na 19.00 uur) www.horsterhof.nl info@horsterhof.nl of volg ons op facebook of via Instagram (de_horsterhof).

4 december 2018

Inhoud combi abonnement: Uien, Rode Kool, Yacon, Prei, Veldsla, Zuurkool en fruit.

Inhoud klein abonnement: Winterpostelein, Uien, Rode Kool, Pastinaak, Yacon, Prei, Veldsla, Zuurkool.

Inhoud middel abonnement: Winterpostelein, Uien, Rode Kool, Pastinaak, Yacon, Prei, Veldsla, Zuurkool, Rammenas en Boerenkool.

Inhoud groot abonnement: Winterpostelein, Uien, Rode Kool, Pastinaak, Yacon, Prei, Veldsla, Zuurkool, Rammenas en Boerenkool. 

Bericht van het land

Het is alweer de laatste maand van het jaar en het een na laatste dubbele pakket van 2018.

Al het land is bemest en geploegd en heeft de hele winter om tot rust te komen. Onze rivierkleigrond heeft de rust nodig om te verweren om zo weer een bewerkbare structuur te krijgen voor het vroege voorjaar. De kassen staan bomvol prachtige wintergroente. De winterpostelein veldsla en landkers groeien nog flink door. De zeer zachte herfst, die we bijna achter de rug hebben heeft ze goed op weg geholpen. Persoonlijk ben ik een ontzettend fan van deze drie prachtige wintersalade groenten. Ze groeien rustig door, houden van koel weer en zijn dus perfect voor de Nederlandse winter.

Het is voor mij bijna onbegrijpelijk dat bijna heel Nederland Italiaanse sla koopt in de winter? Terwijl wij in ons klimaat prachtige en zeer smaakvolle saladegroenten midden in de winter kunnen telen in een ongestookte kas. Onze wintersalade groenten passen zoveel meer bij onze voedingsbehoefte in de winter. En om niet te vergeten hoe ontzettend veel vrachtwagens er eigenlijk zinloos op en neer rijden.

Voor iedereen een fijne week gewenst en geniet van de (salade) groenten.

Matthias

Overheerlijke Winterse Salade: Winterpostelein en Veldsla wassen en evt iets kleiner snijden. Stukjes appels, geroosterde zonnebloempitten of pompoenpitten erdoor en wat geraspte rammenas. Op smaak maken met een dressing van olie, azijn, peper, zout en honing en smullen maar!

Yacon: is uitermate geschikt om rauw te gebruiken als salade, lekker raspen.

Je kunt de Yacon ook gebruiken in een curry gerecht. 

De Horsterhof, Horsterstraat 1, 6921 AM Duiven Tel. 0316-262604 beste bereikbaar na 19.00 uur) www.horsterhof.nl  info@horsterhof.nl of volg ons op facebook of via Instagram (de_horsterhof).

20 november 2018

Inhoud combi abonnement: Winterpostelein, Uien, Yacon, Wortel, Witte Kool, Paprika en fruit.

Inhoud klein abonnement: Winterpostelein, Uien, Savooiekool, Paprika snack, Yacon, Wortel, Witte Kool.

Inhoud middel abonnement: Winterpostelein, Uien, Savooiekool, Paprika snack, Yacon, Wortel, Witte Kool, Pastinaak, Paprika.

Inhoud groot abonnement: Winterpostelein, Uien, Savooiekool, Paprika snack, Yacon, Wortel, Witte Kool, Pastinaak, Paprika, Bloemkool en Rucola.

Bericht van het land

Deze week zit er een flinke zak winterpostelein in uw pakket. Door het weer van afgelopen weken is de winterpostelein flink doorgegroeid en vandaar dat we erg veel postelein hebben staan en graag geven we u de kans om hier op verschillende manieren van te genieten:

Winterpostelein tips: laat de postelein vooral in de zak zitten en leg het in de koelkast. Als de postelein een tikkeltje vochtig is, kun je dit echt dagen goed houden.

  • Een frisse salade met wat geroosterde zonnebloempitten en pompoenpitten en een dressing van olie, azijn, ,peper en zout.
  • Een stamppot rauwe winterpostelein.
  • Roerbak wat ui, champignons, oesterzwam of shiitake en knoflook en maak op smaak met peper en zout. Pan van het vuur en een flinke hand winterpostelein erdoor heen roeren en je hebt een fantastisch bijgerecht!

 

Yacon: een groente die we dit jaar voor het eerst in de kas hebben geteeld, en hij groeide weelderig. Hij kreeg een fantastische massa blad met gele bloemen en werd wel 3,5 meter hoog!! Het was erg spannend tijdens het seizoen wat hij aan vrucht ging maken, maar het is een leuke oogst! Het is een knol wat erg goed rauw gebruikt kan worden, als salade. Het is wat knapperig met een fruitige smaak en wordt ook wel grondappel genoemd. Oorspronkelijk komt hij uit Peru. Hij heeft tal van goede eigenschappen, zoals:

  • Yacon bezit een zeer lage waarde op de glycemische index.
  • Yacon bezit een zeer lage hoeveelheid calorieën, wat uitzonderlijk is voor een zoetstof.
  • Yacon bezit de grootste hoeveelheid F.O.S. = inuline van alle bekende voedingsbronnen op de wereld, interessant voor diabetici.
  • Yacon bezit bijzonder veel inuline, welke zorgt voor de overheerlijke mild zoete smaak van yacon.

De Horsterhof, Horsterstraat 1, 6921 AM Duiven Tel. 0316-262604 beste bereikbaar na 19.00 uur) www.horsterhof.nl  info@horsterhof.nl of volg ons op facebook of via Instagram (de_horsterhof).

6 november 2018

Inhoud combi abonnement: Winterpostelein, Uien, Savooiekool, Rammenas, Paprika, Radichio en Fruit.

Inhoud klein abonnement: Winterpostelein, Uien, Savooiekool, Rammenas, Paprika, Radichio, Cilindrische Biet, Knolselderij.

Inhoud middel abonnement: Winterpostelein, Uien, Savooiekool, Rammenas, Paprika, Radichio, Cilindrische Biet, Knolselderij, en Knolvenkel.

Inhoud groot abonnement: Winterpostelein, Uien, Savooiekool, Rammenas, Paprika, Radichio, Cilindrische Biet, Knolselderij, Knolvenkel, Bloemkool, Sjalotjes en Sla.

Bericht van het land

Rundvleespakketten: Wij gaan weer rundvleespakketten maken van onze eigen grasgevoerde dieren. De pakketten zullen ongeveer tussen de 3 à 4 kg wegen en de prijs per kg bedraagt € 14,50. Het vlees is per stuk verpakt in diepvrieszakken en gelabeld. Denk aan gehakt, verse worst, riblappen, braadvlees, entrecote, biefstuk etc. Maar bovenal smaakt het verrukkelijk!

Deze pakketten zijn alleen op te halen op vrijdag 16 november van 10.00 tot 17.00 uur en op zaterdag 17 november van 10 tot 13.00 uur. Schrijf je snel in, want de koe is niet groot en de lijst zit altijd snel vol. In de boerderijwinkel kun je zowel betalen met pin als contant. Je kunt je aanmelden hiervoor door een mail te sturen naar info@horsterhof.nl. Let op, het is vers vlees wat op deze bovenstaande data moet worden opgehaald en ingevroren. Aangezien het een aantal keren toch mis gaat met ophalen, is het belangrijk dat iedereen die zich inschrijft ook daadwerkelijk het pakket komt ophalen, omdat het vlees de diepvries in moet. Wij hebben geen diepvries mogelijkheid.

Iedereen die nog een vakantie tegoed open heeft staan is nog welkom in de boerderijwinkel om dit tegoed in te wisselen in groente, fruit, droogwaren, melk, brood, eieren of aardappels. Zaterdag 22 december is de laatste dag dat dit tegoed geldig is. In het nieuwe jaar verloopt het! Graag tot snel in de winkel!

De volgende data zijn de leverdata voor de pakketten, fruittassen en eieren: 20 november, 4 en 18 december en 8 januari 2019. 

Radichio: een groente die als sla groeit, maar met een smaak die lijkt op witlof. Snijd ze in 4 parten met de kont er nog aan. Bak ze in olijfolie goudbruin en besprenkel ze met peper, zout en citroensap van 1 citroen. Daarna op laag vuur met een deksel op de pan 10 minuten laten sudderen.

De Horsterhof, Horsterstraat 1, 6921 AM Duiven Tel. 0316-262604 beste bereikbaar na 19.00 uur) www.horsterhof.nl  info@horsterhof.nl of volg ons op facebook of via Instagram (de_horsterhof).