Preikoekjes

  1. Maak een pannekoekbeslagje van 1 ei, meel, melk, zout.
  2. Voeg extra een paar eetlepels rijstevlokken toe en laat het even inweken.
  3. Voeg de zeer fijngesneden prei toe.
  4. Bak ze als 3 in de pannetjes, langzaam, eerst met de deksel op de pan zodat ze kunnen garen.
  5. Warmhouden in een schaal op een pan kokend water.
  6. Een komplete maaltijd samen met een frisse wortelsalade met appeltjes en noten.

Het lekkerste preischoteltje van de wereld

 

  • Vuurvaste schaal beboteren.
  • Plakjes gekookte aardappel op de bodem.
  • Hierop gesmoorde prei, net aan gaar.
  • Dikke kaassaus erover: boter smelten, bloem erbij en dan met melk tot een mooie saus roeren. Hierin geraspte of plakjes kaas oplossen.
  • Het geheel in de oven op ong. 200°C ong. 15 minuten.
  • En met een beetje wortel salade erbij op tafel is het helemaal perfect.

Rode kool salade

Stukjes rode kool raspen en mengen met appelsap, kaneel, rozijnen en gehakte noten. De smaak even laten doortrekken.

Wortelvariatie
Plakjes of stukjes winterwortel koken, mengen met een potje doperwten en een potje mais.

Andijviesalade

  1. andijvie aan de struik wassen en uitslaan
  2. zeer, zeer fijn snijden
  3. maak een dressing van olie en azijn of yoghurt, voeg wat mosterd en een fijngeprakt gekookt ei toe om het ‘bittere’ wat te verzachten
  4. op pep de smaak wat op met een heel fijn geraspt uitje en evt. wat geroosterde zonnebloempitten.

Bietjes van de creatieve kok

Bietjes in de snelkookpan gekookt en daarna schoonmaken en snijden. (Plakjes of reepjes, Ik heb eens voor een paar centen zo’n gemakkelijk schaafding op de markt gekocht.) Een beetje roomboter (ca 15 g) in de pan. Een bosuitje, ui of wat prei fijngesnipperd. Een stukje verse gember ter grootte van een euro en een knoflookpit fijngesnipperd en even op zacht vuur gesmoord. Dan de gesneden bietjes erbij, wat pepermolen, zout en een beetje honing. Da’s pas lekker! Een ook koud passen ze prima bij een frisse salade.