Knolselderij salade

  • knolselderij (of gedeelte ervan) schillen en fijn raspen.
  • een dressing van yoghurt of mayonaise, wat peper en zout en kappertjes erdoor.
  • mooi opdienen met een randje veldsla of winterpostelein.

Venkelsoufflé

  1. Kook 1 a 2 venkelknollen gaar en pureer ze met de blender.
  2. Maak van 30g boter, 30g meel en 3dl melk of bouillon en wat zout een mooie béchamelsaus.
  3. Roer hierdoor de venkelpuree en ± 3 eidooiers.
  4. Klop de 3 eiwitten apart en spatel ze voorzichtig door de massa.
  5. Overdoen in een beboterde vorm (denk aan het rijzen) en 30 tot 40 min. op 180°C op de onderste richel van de oven bakken.

Wintergroentesoep

  • Verschillende groentes in kleine stukjes snijden, zoals prei, ui, wortel, knolselderij, en samen in beetje olie of boter smoren.
  • water erbij en wat bouillonblokjes.
  • samen met een handje macaroni ongeveer 10 minuten gaar koken.
  • de laatste minuut wat fijngesneden snijselderij meekoken.
  • als je van gehaktballetjes houdt, dan deze ook een paar minuten meekoken.

Bloemkoolsoep

50 g boter
60 g bloem
1 ui (knoflook)
1,2 ltr bouillon
kerrie
peterselie
peper, zout
room

Venkelsoep

  1. Knolvenkel fijnsnijden en in een deel van de bouillon 5 min. gaarkoken.
  2. Laat 50 g boter uitbruisen.
  3. Spatel er 60 g bloem door totdat het een bal wordt.
  4. Voeg langzaam 1 liter bouillon toe.
  5. Even doorkoken.
  6. Knolvenkel toevoegen en op smaak brengen met peper en nootmuskaat en wat room.