Venkelsoufflé

  1. Kook 1 a 2 venkelknollen gaar en pureer ze met de blender.
  2. Maak van 30g boter, 30g meel en 3dl melk of bouillon en wat zout een mooie béchamelsaus.
  3. Roer hierdoor de venkelpuree en ± 3 eidooiers.
  4. Klop de 3 eiwitten apart en spatel ze voorzichtig door de massa.
  5. Overdoen in een beboterde vorm (denk aan het rijzen) en 30 tot 40 min. op 180°C op de onderste richel van de oven bakken.

Wintergroentesoep

  • Verschillende groentes in kleine stukjes snijden, zoals prei, ui, wortel, knolselderij, en samen in beetje olie of boter smoren.
  • water erbij en wat bouillonblokjes.
  • samen met een handje macaroni ongeveer 10 minuten gaar koken.
  • de laatste minuut wat fijngesneden snijselderij meekoken.
  • als je van gehaktballetjes houdt, dan deze ook een paar minuten meekoken.

Bloemkoolsoep

50 g boter
60 g bloem
1 ui (knoflook)
1,2 ltr bouillon
kerrie
peterselie
peper, zout
room

Venkelsoep

  1. Knolvenkel fijnsnijden en in een deel van de bouillon 5 min. gaarkoken.
  2. Laat 50 g boter uitbruisen.
  3. Spatel er 60 g bloem door totdat het een bal wordt.
  4. Voeg langzaam 1 liter bouillon toe.
  5. Even doorkoken.
  6. Knolvenkel toevoegen en op smaak brengen met peper en nootmuskaat en wat room.

Rammenas tegen hoest en griep

Elke week 1 a 2 keer een beetje rammenas salade of plakje rammenas op boterham met kaas helpt je beter de winter door! Hoestdrank: maak een holletje in de rammenas, vul dit met honing en lepel dit gedurende de dag leeg. Maak het holletje groter en vul dit opnieuw, en ga zo door, tot er alleen de schil over is en de hoest verdwenen. Pastinaak
Een voor veel mensen onbekende groente, maar toch een leuke aanvulling van het wintergroenten assortiment:

Samen met plakjes wortel en ui stoven.
Als puree samen met aardappel.
Rauw geraspt heeft het een vrij zoete, nootachtige smaak.
Zeer geliefd als eerste baby-groente.
En voor de echte keukenprinsen is pastinaak-soufflé met gierst een echte aanrader.