15 oktober 2019

Combi abonnement = klein donkerblauw krat inclusief fruit.
Klein abonnement = helblauw krat.
Middel abonnement = groot donkerblauw krat.
Groot abonnement = groot zwart krat.

Inhoud combi abonnement: Yacon, Raddichio, Koolrabi en fruit.
Inhoud klein abonnement: Yacon, Spinazie, Raddichio, Sla, Koolrabi.
Inhoud middel abonnement: Yacon, Raddichio, Sla, Koolrabi, Prei en Snijbiet.
Inhoud groot abonnement: Yacon, Spinazie, Raddichio, Sla, Koolrabi, Prei en Courgette.

Bericht van het land
Deze week krijgt iedereen Yacon of Grondappel. De yacon is een knol die onder de grond groeit en qua smaak doet denken aan appel. Vorig jaar hebben wij voor het eerst yacon geteeld, zowel buiten als in de glazen kas. Buiten groeide hij veel beter. Het is een groente die rauw gegeten kan worden, bijvoorbeeld raspen en als salade eten, of blokjes door de salade. Hij heeft een frisse wat fruitachtige smaak en is van binnen best zacht. Toch is hij ook erg lekker in bijvoorbeeld een curry, met kokosmelk en linzen of in een wok gerecht. Wat ons betreft is yacon een leuke aanvulling om een paar keer in najaar en winter in de groente pakketten te doen i.p.v. de standaard Hollandse groenten.

Verder zou ik graag aan de klanten die op de boerderij hun pakket ophalen, willen vragen om de komende weken hun naam netjes door te strepen bij het ophalen van het groente abonnement. Al weken lang klopt er iets niet en vissen mensen achter het net met hun pakket. Dit is erg vervelend. Of er worden verkeerde pakketten mee genomen of er zit een fout in ons telsysteem. Graag willen we dit oplossen! Bedankt voor jullie medewerking!

Voor iedereen een Radicchio! Hier een simpel recept met citroen, maar op internet vind je hele leuke andere recepten! Je kunt radicchio rauw gebruiken, maar ook zeker bakken en stoven.
Radicchio met citroen: Neem een ruime koekenpan en deksel. Halveer de radicchio of snijd ze in vieren afhankelijk van de grootte, zodat de stukken in een laag in de pan passen. Snijd zo nodig de buitenste harde bladeren bij, maar laat de bladeren aan de stronk zitten. Was de onderkant. Dep droog met keukenpapier. Verhit de olie in de pan, voeg de stukken radicchio toe met de snijkant naar beneden en bak ze op een hoog vuur tot de onderkant goudgeel is. Keer de stukken langzaam om, bak ze nog even, besprenkel ze met wat zout en peper en giet er het citroensap over. Leg een deksel op de pan, zet het vuur halfhoog en laat ongeveer 10 minuten sudderen tot de radicchio zacht is en er wat roze, stroperige saus in de pan ligt. De onderkant van de radicchio moet knapperig zijn en de bladeren heerlijk zacht. Voeg zo nodig nog wat vocht toe en laat nog even op het vuur staan. Strooi er nog wat zout op (en wat peper voor de liefhebber). Dien warm op of op kamertemperatuur. Wanneer je het gerecht wat pittiger wilt, moet je wat verkruimelde peperoncino in de pan doen. Je kunt radicchio al vino rosso maken door 80 ml rode wijn te gebruiken in plaats van citroensap.

De Koolrabi: niet de knapste deze keer qua uiterlijk, maar de binnenkant smaakt verrukkelijk!
Bewaartips: Alles kan in de koelkast worden bewaard.
De Horsterhof, Horsterstraat 1, 6921 AM Duiven Tel. 0316-262604. Het beste bereikbaar na 19.00 uur) www.horsterhof.nl info@horsterhof.nl of volg ons op facebook of via Instagram (de_horsterhof).