7 juli 2020

Volgende groentelevering: Dinsdag  14 Juli  2020

Combi abonnement = klein donkerblauw krat  inclusief fruit.

Klein abonnement = helblauw krat.

Middel abonnement = groot rechthoekig donkerblauw krat.

Groot abonnement = groot zwart krat.

Inhoud combi abonnement Courgette, Komkommer, Sla en fruit.

Inhoud klein abonnement: Courgette, Komkommer, Sla, Tuinbonen en Red Russian Kale.

Inhoud middel abonnement: Courgette, Komkommer, Sla, Tuinbonen, Aubergine en Paprika groen.

Inhoud groot abonnement: Courgette, Komkommer, Sla, Red Russian Kale, Aubergine, Paprika groen en Bosbiet.

Bericht van het land

Deze week zit er iets nieuws in de kleine en grote abonnementen, namelijk de Red Rusian Kale. Dit is een soort bladkool, waarvan je elke keer de onderste bladeren van de plant oogst, net zoals de palmkool. De Red Russian kale is uitermate geschikt om te roerbakken of juist door de risotto te doen. Hij is zelfs lekker als salade – zie hieronder een recept!

Verder is het op het land eindelijk eens een beetje nat! Na al die droge dagen is het heerlijk om wat modder onder je schoenen te verzamelen. Je ziet aan de planten dat ze het heerlijk vinden die regen!

Ondanks het natte land gaan we toch wel buiten aan de slag, we gaan deze week de peen en pastinaken wieden. We hebben bospeen en waspeen gezaaid. Verder komt er nog plantgoed zoals de bewaarbieten die we hopelijk ook deze week kunnen planten als het weer wat opdroogt.

Elke twee weken worden er verschillende soorten sla opgezaaid, deze week heeft een deel van de pakketten cerbiatta sla. Dat is een donkergroene sla die flink groot kan worden met gekarteld blad! De meeste winkelklanten vinden hem smaakvol!

Een goede week gewenst! Groet Eline

Bewaartips: Alles kan in de koelkast worden bewaard. De courgette, aubergine, paprika en komkommer hoeven niet perse in de koelkast. Bladgewassen het liefst vochtig in een plastic zak en je kunt ze lang goed houden. 

Kale (bladkool) salade met feta- knoflook dressing: ingredienten: kale(ook wel bladkool /zomerse boerenkool genoemd) fijngesneden, teentje knoflook, wat zout, halve chilipeper, fijngesneden, sap van een citroen, beetje olijfolie, 100 gram feta, kalamata olijven, tomaten of cherry tomaten, stevige plakken desem of spelt brood.

Snijd de knoflook fijn, strooi er wat zout over en maak er vervolgens met de zijkant van je mes een pasta van. Meng vervolgens in een kom de knoflookpasta, chilipeper, citroensap en 3 el olijfolie. Voeg de helft van de feta toe en roer deze door de dressing. Schenk de dressing over de bladkool en masseer de dressing goed in met je handen zodat alle bladeren bedekt zijn. Laat de salade minstens 15 minuten staan zodat de dressing kan inweken (het zuur van de citroen maakt de rauwe kale of bladkool zachter).

Maak ondertussen de croutons door het brood in grove stukken te scheuren. Sprenkel hier flink wat olijfolie en zout over en bak ze in een hete (grill)pan knapperig. Voeg de tomaten, lijven en croutons toe aan de salade en verbrokkel de rest van de feta eroverheen. Lekker met gegrilde vis!