Horsterhof groente abonnement 8 oktober 2024

Volgende groentelevering: dinsdag 15 oktober 2024

Combi abonnement = paars krat.
> Sla, Catalogna, peper mix en Fruit.

Klein abonnement = blauw krat.
> Sla, Catalogna, Waspeen, Andijvie en Peper mix.

Middel abonnement = groen krat.
> Sla, Catalogna, Waspeen, Andijvie, Peper mix, Koolrabi en Suikermais.

Groot abonnement = zwart krat.
>Sla, Catalogna, Waspeen, Andijvie, Peper mix, Koolrabi, Suikermais en Broccoli.

Bericht van het land

  • Op dinsdag 15 oktober zal er voor iedereen een zak pompoenen geleverd worden, overeenkomstig met je pakket.  Als je een klein groentepakket hebt, neem je een zak mee waar KLEIN op staat, heb je een middel groentepakket neem je een zak pompoenen mee waar MIDDEL op staat, groot met groot en combi met combi. Heb je alleen eieren of een fruittas dan neem je dus niets mee.

Deze zakken pompoenen leveren wij uit omdat wij ivm de kersttijd 1 week niet leveren. Hierdoor wordt dus de waarde van 1 pakket gecompenseerd in de vorm van een zak pompoenen.

Groene Rijders brengt de pakketten rond, wij zelf doen de pompoenen. Wellicht is de één eerder of later dan de ander.

  •  Tijdens het winter seizoen schakelen wij over naar twee wekelijkse leveringen, dit doen wij omdat er meer bewaarrassen zijn die langer houdbaar zijn, maar ook om het seizoen af te kunnen ronden, door de oogstwerkzaamheden die we in het najaar hebben. Dit jaar hebben we beduidend minder te oogsten, maar desalniettemin hebben we nog veel te doen. Denk bijvoorbeeld aan alles opruimen, sorteren, maar ook machines schoon spuiten en smeren en netjes weg zetten.

De groentepakketten worden qua waarde verdubbeld, maar alles zit gewoon in het zelfde krat als altijd, de doosjes eieren zullen ook worden gedubbeld en de fruittassen blijven enkel! Let goed op de lijst wat je meeneemt!

  • Het 1e dubbele pakket is op dinsdag 19 november.
  • Daarna 3 en 17 december.
  • 7 en 21 januari enz.

Iedereen een goede week gewenst en geniet van de groenten!

Catalogna: 1 rode ui gesnipperd, 1 theelepel citroen zest (iets meer kan ook),

Kleine knoflookteen gesnipper, bladerdeeg, 20 gr parmezaanse kaas, 3 eieren, 60 ml room en de catalogna.

Snijd de catalogna in stukken van ongeveer 4 cm. Bak het bladerdeeg blind af op 180 graden in een ovenschaal (Blind bakken wil zeggen, leg op het bladerdeeg bakpapier met hierop groene gedroogde erwten/blindbakbonen) tot het bladerdeeg bijna gaar is. Verwijder het bakpapier met de erwten. Meng de eieren met de melk, rode ui, citroen zest en Parmezaanse kaas. Leg de gesneden catalogna op het bladerdeeg en giet hier het eiermassa op tot de catalogna net onderstaat. Afbakken op 180*C ongeveer 15 á 20 minuten, totdat het bladerdeeg mooi bruin is en het ei stevig is. Evt aardappels, rijst of een salade erbij serveren.

Bewaartips: Alle groenten kunnen het beste in de koelkast worden bewaard. De bladgroenten het liefst vochtig in een plastic zak. Als je ze vergeet af te dekken dan drogen ze snel uit en worden ze slap.

De Horsterhof, Horsterstraat 1, 6921 AM Duiven tel. 0316-262604. (Het beste bereikbaar via email.)  info@horsterhof.nl of volg ons op facebook of via Instagram (de_horsterhof).  

Horsterhof groente abonnement 1 oktober 2024

Volgende groentelevering: dinsdag 8 oktober 2024

Combi abonnement = paars krat.
> Waspeen, Suikermais, Groenselderij en Fruit.

Klein abonnement = blauw krat.
> Waspeen, Groenselderij, Broccoli, Paprika punt en Andijvie.

Middel abonnement = groen krat.
> Waspeen, Groenselderij, Knolvenkel, Paprika punt, Andijvie en Aubergine.

Groot abonnement = zwart krat.
>Waspeen, Groenselderij, Broccoli, Paprika punt, Andijvie en 2x Suikermais.

Bericht van het land

Het herfstige weer komt overeen met de groenten die nog op het land staan: bladgewassen, prei en kolen. Deze kunnen het frisse weer waarderen en groeien gestaag door. De kippenkar is weer verplaatst naar een gemaaid stuk grasland waar de kippen kunnen scharrelen naar insecten en kruiden, wat je ook proeft in onze eieren!

De afgelopen weken hebben we ons best gedaan om de bodemstructuur te verbeteren door de aarde dieper dan normaal los te woelen en er direct weer groenbemesters op te zaaien. Deze beginnen alweer op te komen waardoor er voeding voor het bodemleven beschikbaar blijft en de bodem koolstof blijft vastleggen.

Het grootste deel van de pompoenen zijn binnengehaald, dan weet je dat de herfst echt is begonnen. Op dinsdag 15 oktober zal er voor iedereen een zak pompoenen geleverd worden, overeenkomstig met je pakket.  Als je een klein groentepakket hebt, neem je een zak mee waar KLEIN op staat, heb je een middel groentepakket neem je een zak pompoenen mee waar MIDDEL op staat, groot met groot en combi met combi. Heb je alleen eieren of een fruittas dan neem je dus niets mee.

Deze zakken pompoenen leveren wij uit omdat wij ivm de kersttijd 1 week niet leveren. Hierdoor wordt dus de waarde van 1 pakket gecompenseerd in de vorm van een zak pompoenen.

  • Save the date: zaterdag 19 oktober 2024 Herfstmarkt van 10 tot 15.00 uur.
  • Iedereen die een vakantie tegoed heeft, is van harte welkom in de boerderijwinkel om dit tegoed te verzilveren in de vorm van boodschappen. Je kunt bij de kassa vermelden dat je een vakantie tegoed hebt. Dit tegoed is geldig tot en met 21 december 2024. Hierna verloopt het!
  • Zou iedereen met het ophalen van de pakketten het juiste krat leeg kunnen halen aub?

Iedereen een goede week gewenst en geniet van de groenten!

Paprika-groenselderij ovenschotel: Was de selderij en courgette en snijd in stukjes. Maak de paprika schoon en snij deze in reepjes.

Bak de groenten heel even in weinig olijfolie aan beide kanten.

Fruit ui en knoflook en voeg daar het verkruimelde (vegetarische)gehakt aan toe. Bak het gehakt goed los. Als het gaat kleuren, zout, peper, peterselie, rozemarijn, oregano, komijn en tomatenpuree of gezeefde tomaten toevoegen en 10 min. onder regelmatig omscheppen zacht laten pruttelen.

Leg een laag groente in een ingevette ovenschotel, schep daarop het gehaktmengsel en dek de laag vervolgens af met de rest van de groente.

Maak van bloem, bouillon en ei een glad beslag en giet dat over het gerecht. Rasp de kaas erover. Zet de schaal ongeveer een half uur in een voorverwarmde oven op 175°C.

Gegrilde maïs in de schil met romige pecorinodressing: Maak de dressing: doe de eidooiers, mosterd, citroen, knoflook, ansjovis, pecorino en een flinke hoeveelheid zwarte peper in een keukenmachine en pulseer een paar keer tot alles goed gemengd is. Terwijl de machine draait, giet u de olie er langzaam en gestaag bij tot alles goed gemengd is en de dressing een mayonaise-achtige consistentie heeft.

Zet een goed ingevette grote grillpan op hoog vuur, of steek je barbecue aan. Bereid de maïskolven voor door voorzichtig de schillen terug te trekken, laat ze aan de onderkant zitten; gooi de zijde weg door aan de draden te trekken.

Wrijf een flinke eetlepel dressing op elke kolf en strijk het glad om de korrels te bedekken. Trek de schillen omhoog om de maïs weer te omhullen (maak je geen zorgen als er wat van zichtbaar is) en, zodra de grill rookt, grill je de maïs, af en toe omdraaiend, tot de schillen volledig verkoold zijn en de binnenkant zacht is – 15-20 minuten.

Om te serveren, trek de schillen er weer af en wrijf alles in met nog wat dressing. Maak het af met een snufje extra pecorino en de peterselie en serveer met eventuele extra dressing ernaast.

Bewaartips: Alle groenten kunnen het beste in de koelkast worden bewaard. De bladgroenten het liefst vochtig in een plastic zak. Als je ze vergeet af te dekken dan drogen ze snel uit en worden ze slap.

De Horsterhof, Horsterstraat 1, 6921 AM Duiven tel. 0316-262604. (Het beste bereikbaar via email.)  info@horsterhof.nl of volg ons op facebook of via Instagram (de_horsterhof).  

Horsterhof groente abonnement 24 september 2024

Volgende groentelevering:dinsdag 1 oktober 2024

Combi abonnement = paars krat.

> Sperziebonen, Waspeen, Knolvenkel en Fruit.

Klein abonnement = blauw krat.
> Sperziebonen, Courgette, Andijvie, Waspeen en Knolvenkel

Middel abonnement = groen krat.
> Sperziebonen, Andijvie, Waspeen, Knolvenkel, Suikermais en Sla

Groot abonnement = zwart krat.
>Sperziebonen, Andijvie, Waspeen, Knolvenkel, Suikermais, Broccoli en Aubergine

Bericht van het land

In de kassen zijn de eerste zomergewassen verwijderd, waarna we de eerste herfst raapsteel hebben ingezaaid. Deze week zijn de eerste maiskolven en broccoli geoogst, die in het middel en grote pakket zijn terug te vinden. We hebben nog even van mooi nazomerweer mogen genieten wat alle gewassen ten goede is gekomen!

Het einde van het jaar betekend ook het einde van een aantal stageperiodes, waardoor we afscheid gaan nemen van onze stagiaires en weer nieuwe mogen verwelkomen. We zijn altijd blij om onze kennis en ervaring mee te geven aan de volgende generatie boeren, en stagiaires brengen ook altijd een gezonde dosis idealisme mee waardoor er een interessante uitwisseling ontstaat. Afscheid na een lange periode samenwerken is soms lastig maar ook dit hoort bij de cyclus van de boerderij.

En voor de herhaling: we hebben een nieuw afhaalpunt in Arnhem, namelijk op de Kloosterstraat nr 1a in Arnhem. De High Performance Gym uit Velp is verhuist naar dit adres en wie graag naar dit adres wil overstappen, kan even een mail sturen.

  • Mochten jullie nog lege eierdoosjes hebben van 6 stuks hebben, we ontvangen ze graag retour! Alleen die van 6 stuks graag en geen andere maten! Alvast dank hiervoor!
  • Save the date: zaterdag 19 oktober 2024 Herfstmarkt van 10 tot 15.00 uur.
  • Iedereen die een vakantie tegoed heeft, is van harte welkom in de boerderijwinkel om dit tegoed te verzilveren in de vorm van boodschappen. Je kunt bij de kassa vermelden dat je een vakantie tegoed hebt. Dit tegoed is geldig tot en met 21 december 2024. Hierna verloopt het!
  • Zou iedereen met het ophalen van de pakketten het juiste krat leeg kunnen halen aub?

Iedereen een goede week gewenst en geniet van de groenten!

Waspeen: in 2en of 4en snijden, even kort koken en daarna in boter bakken met zout.

Knolvenkel risotto: Verhit een pan en laat het klontje boter smelten. Bak vervolgens de uit tot deze licht glazig wordt. Voeg dan knoflook toe en bak nog eens 2 minuten mee. Voeg hierbij de stukjes venkel en bak ongeveer 5 minuten. Voeg vervolgens de risotto rijst toe en roerbak ongeveer 2 minuten mee. Gebruik je witte wijn in de risotto? Voeg deze dan als eerste toe aan de risotto rijst. Voeg vervolgens ongeveer een derde van de bouillon toe. Laat dit inkoken tot de rijst de bouillon opgenomen heeft. Voeg dan een volgend deel bouillon toe en herhaal deze stappen tot de rijst alle bouillon opgenomen heeft.

Rasp de Parmezaanse kaas en meng door de risotto. Halveer de citroen en verdeel de ene helft van de citroen in de risotto. Snijd plakjes van de ander helft. Voeg ook de gehakte peterselie toe en breng op smaak met zwarte peper.

Bewaartips: Alle groenten kunnen het beste in de koelkast worden bewaard. De bladgroenten het liefst vochtig in een plastic zak. Als je ze vergeet af te dekken dan drogen ze snel uit en worden ze slap.

De Horsterhof, Horsterstraat 1, 6921 AM Duiven tel. 0316-262604. (Het beste bereikbaar via email.)  info@horsterhof.nl of volg ons op facebook of via Instagram (de_horsterhof).  

Horsterhof groente abonnement 17 september 2024

Volgende groentelevering:dinsdag 24 september 2024

Combi abonnement = paars krat.
> Sla, Groenselderij, Paprika punt en Fruit.

Klein abonnement = blauw krat.
> Sla, Tomaten, Prei, Groenselderij en Paprika punt.

Middel abonnement = groen krat.
> Sla, Tomaten, Prei, Groenselderij, Paprika punt en Palmkool.

Groot abonnement = zwart krat.
>Sla, Tomaten, Prei, Groenselderij, Paprika punt, Palmkool en Sperziebonen.

Bericht van het land

Vanaf deze week hebben we een nieuw afhaalpunt in Arnhem, namelijk op de Kloosterstraat nr 1a in Arnhem. De High Performance Gym uit Velp is verhuist naar dit adres en wie graag naar dit adres wil overstappen, kan even een mail sturen.

Ondertussen is het echt herfst op de boerderij. De kortere daglengte, koudere nachten en meer vocht in de ochtend en avonden zorgen er voor dat de afrijping van de zomergewassen zoals de tomaten, courgette en komkommers een stuk langzamer gaan en juist bij de herfstgewassen volop bezig zijn. De pompoenen beginnen echt goed te kleuren, de groenselderij is klaar en de raddicchio groeit mooi door met dit herfstweer.

Op het land worden alle lege vakken en bedden ingezaaid met groenbemesters. Dit zorgt ervoor dat de voedingstoffen in de bodem niet uitspoelen maar juist gebruikt worden in de vorm van bodembedekking/gewas wat later weer in de grond terechtkomt als organische stof voor de bodem.

  • Mochten jullie nog lege eierdoosjes hebben van 6 stuks hebben, we ontvangen ze graag retour! Alleen die van 6 stuks graag en geen andere maten! Alvast dank hiervoor!
  • Save the date: zaterdag 19 oktober 2024 Herfstmarkt van 10 tot 15.00 uur.
  • Iedereen die een vakantie tegoed heeft, is van harte welkom in de boerderijwinkel om dit tegoed te verzilveren in de vorm van boodschappen. Je kunt bij de kassa vermelden dat je een vakantie tegoed hebt. Dit tegoed is geldig tot en met 21 december 2024. Hierna verloopt het!
  • Zou iedereen met het ophalen van de pakketten het juiste krat leeg kunnen halen aub?

Iedereen een goede week gewenst en geniet van de groenten!

Groene paprika: in repen snijden en grillen in de pan met olijfolie. Serveren met flink wat zout en smullen maar!

Palmkool: De palmkool of zwarte kool is van oorsprong een delicatesse uit Italië. Hij wordt ook wel Cavolo Nero, zwarte kool, genoemd. Het gewas staat als donkere palmboompjes op het land. De groente houdt het midden tussen boerenkool en savooiekool. Basisbereiding: Snijd de grove nerf uit de kool en snijd hem in reepjes. Je kunt de kool dan eenvoudig roerbakken maar ook verwerken in allerlei gerechten, bv: Palmkoolsoep, quiche met palmkool en champignons, een linzenstoofpotje met palmkool, roergebakken met ui en spekjes. Of juist in de lasagne.

Bewaartips: Alle groenten kunnen het beste in de koelkast worden bewaard. De bladgroenten het liefst vochtig in een plastic zak. Als je ze vergeet af te dekken dan drogen ze snel uit en worden ze slap.

De Horsterhof, Horsterstraat 1, 6921 AM Duiven tel. 0316-262604. (Het beste bereikbaar via email.)  info@horsterhof.nl of volg ons op facebook of via Instagram (de_horsterhof).  

Horsterhof groente abonnement 10 september 2024

Volgende groentelevering:dinsdag 17 september 2024

Combi abonnement = paars krat.
> Knolvenkel, Sla, Tomaten en Fruit.

Klein abonnement = blauw krat.
> Knolvenkel, Palmkool, Sla, Prei, Tomaten.

Middel abonnement = groen krat.
> Knolvenkel, Sla, Prei, Tomaten, Paprika punt, Courgette, Aubergine.

Groot abonnement = zwart krat.
>Knolvenkel, Sla, Prei, Tomaten, Paprika punt, Courgette, Aubergine en 2 Komkommers.

Bericht van het land

  • Mochten jullie nog lege eierdoosjes hebben van 6 stuks hebben, we ontvangen ze graag retour! Alleen die van 6 stuks graag en geen andere maten! Alvast dank hiervoor!
  • Save the date: zaterdag 19 oktober 2024 Herfstmarkt van 10 tot 15.00 uur.
  • Iedereen die een vakantie tegoed heeft, is van harte welkom in de boerderijwinkel om dit tegoed te verzilveren in de vorm van boodschappen. Je kunt bij de kassa vermelden dat je een vakantie tegoed hebt. Dit tegoed is geldig tot en met 21 december 2024. Hierna verloopt het!
  • Zou iedereen met het ophalen van de pakketten het juiste krat leeg kunnen halen aub?

Iedereen een goede week gewenst en geniet van de groenten!

Palmkool: De palmkool of zwarte kool is van oorsprong een delicatesse uit Italië. Hij wordt ook wel Cavolo Nero, zwarte kool, genoemd. Het gewas staat als donkere palmboompjes op het land. De groente houdt het midden tussen boerenkool en savooiekool. Basisbereiding: Snijd de grove nerf uit de kool en snijd hem in reepjes. Je kunt de kool dan eenvoudig roerbakken maar ook verwerken in allerlei gerechten, bv: Palmkoolsoep, quiche met palmkool en champignons, een linzenstoofpotje met palmkool, roergebakken met ui en spekjes. Of juist in de lasagne.

Bewaartips: Alle groenten kunnen het beste in de koelkast worden bewaard. De bladgroenten het liefst vochtig in een plastic zak. Als je ze vergeet af te dekken dan drogen ze snel uit en worden ze slap.

De Horsterhof, Horsterstraat 1, 6921 AM Duiven tel. 0316-262604. (Het beste bereikbaar via email.)  info@horsterhof.nl of volg ons op facebook of via Instagram (de_horsterhof).