Horsterhof groente abonnement 24 januari 2023

Volgende groentelevering: Dinsdag 7 februari 2023

Combi abonnement = klein donkerblauw krat inclusief fruit

>Boerenkool, Pompoen, Knolselderij, Zoete bataat, Winterpostelein, Rode Kool, Rode biet en Fruit.

Klein abonnement = helblauw krat.
>Boerenkool, Pompoen, Knolselderij, Zoete bataat, Winterpostelein, Rode Kool, Rode biet en Veldsla.

Middel abonnement = groot rechthoekig donkerblauw krat.
>Boerenkool, Pompoen, Knolselderij, Zoete bataat, Winterpostelein, Rode Kool, Rode biet, Veldsla, Prei en Banaan sjalot.

Groot abonnement = groot zwart krat.
> Boerenkool, Pompoen, Knolselderij, Zoete bataat, Winterpostelein, Rode Kool, Rode biet, Veldsla, Prei, Banaan sjalot, Spruiten en Chinese Kool.

Bericht van het land

Nieuws: Vorige week schreven we dat er een nieuwe vakantie regeling is; 4 weken het pakket annuleren en hiervoor ontvang je een winkeltegoed. De weken hoeven niet meer in de zomervakantie opgenomen te worden, maar kan door het hele jaar heen! Via onze website kun je heel makkelijk je vakantie doorgeven. Het tegoed is geldig tot en met 23 december 2023.

Afhaalpunt Dalweg: De openingstijden van Kweekland zijn gewijzigd, De code van het slot is veranderd en helaas niet meer openbaar voor onze klanten. Maar gelukkig is het hek op dinsdag geopend tot 20.00 uur. Hopelijk lukt dit voor iedereen. Mocht dit toch lastig zijn dan kun je op woensdag (in uitzondering op donderdag) nog terecht tot 13.00. 

Op het land: Het land is uiteraard in winterrust. Ondertussen is de glazen kas bijna leeg, op een stukje winterpostelein na en maken we een aantal vakken klaar om binnenkort bospeen te kunnen zaaien. Je zult wel denken, wat is dat voor raar tijdstip midden in de winter! Maar ondanks dat de bospeen traag kiemt, groeit hij heel rustig en langzaam in de kas, zodat we in juni bospeen kunnen oogsten.

Verder zijn we bezig met de houtsingels onderhouden, door ze terug te snoeien of af en toe er iets tussen uit te zagen, dit om de haag gezond te houden, maar ook om het pad te behouden. Onze gegraven poel zit flink vol met water en we zien regelmatig reigers, eenden en allerlei andere soorten vogels drinken of zwemmen.

We wensen iedereen een fijne week en tot over twee weken!

Bewaartips: Het is slim om de zoete bataat en de pompoen lekker snel te gebruiken. Deze groenten hebben het zwaar gehad met de flinke vorstperiode. We hebben ze goed verzorgd door ze af te dekken en warm te houden met kachels, maar met het uitzoeken kwamen we toch veel slechte pompoenen tegen. Vandaar dat we nu schrijven om hem sneller te gebruiken dan normaal.

Alle groenten kunnen het beste in de koelkast worden bewaard.  De bladgroenten vochtig in een plastic zak zodat het niet slap wordt. Mocht je koelkast vol zitten, dan kunnen de bieten en knolselderij ook op een andere koele plek neergezet worden. Even goed in de gaten houden dat ze niet te warm of te vochtig staan, anders gaan ze schimmelen.

Rode Kool: lekker als salade met evt wat witte kool en winterpeen; rauw heel fijn snijden of raspen, stukjes appel en rozijnen erdoor en evt wat gehakte noten of geroosterde zonnebloempitten.

Uiteraard smaakt de rode kool ook goed als je hem kookt: in een pan een bodempje water met wat zout en de kool fijn snijden en in ca 10 tot 15 minuten beetgaar koken. Meestal wordt de kool erg lang gekookt, maar dit is qua smaak en qua voedingstoffen zonde! Je kunt de kool fijner snijden als je hem zachter wil binnen deze kooktijd. Je kunt er nog appel, kruidnagels of laurier naar smaak aan toe voegen.

De Horsterhof, Horsterstraat 1, 6921 AM Duiven Tel. 0316-262604. (Het beste bereikbaar via email.) www.horsterhof.nl of info@horsterhof.nl of volg ons op facebook of via Instagram (de_horsterhof).

Horsterhof groente abonnement 10 januari 2023

Volgende groentelevering: Dinsdag 24 januari 2023

Combi abonnement = klein donkerblauw krat inclusief fruit

>Pompoen. Zuurkool, Knolselderij, Zoete Bataat, Winterpostelein, Witte Kool, Gele biet en Fruit.

Klein abonnement = helblauw krat.
>Pompoen. Zuurkool, Veldsla, Knolselderij, Zoete Bataat, Winterpostelein, Witte Kool, Gele biet.

Middel abonnement = groot rechthoekig donkerblauw krat.
>Pompoen. Zuurkool, Veldsla, Knolselderij, Zoete Bataat, Winterpostelein, Witte Kool, Gele biet, Prei en Winterpeen.

Groot abonnement = groot zwart krat.
> Pompoen. Zuurkool, Veldsla, Knolselderij, Zoete Bataat, Winterpostelein, Witte Kool, Gele biet, Prei, Winterpeen, Bloemkool en Witlof.

Bericht van het land

Voor iedereen een heel gezond, blij en lekker nieuw jaar gewenst!

Wij hebben genoten van de rust en het gezellige oliebollen feest! En zijn nu met frisse energie weer aan de slag! We zijn blij met alle nieuwe klanten die deze week beginnen, welkom!

Nieuws:

  • Voor iedereen geldt dat er willekeurig door het jaar heen 4 vakantie weken kunnen worden genomen. Je kunt dus je pakket pauzeren. De incasso zal doorlopen en hiervoor ontvang je een winkeltegoed, die je in de boerderijwinkel kunt besteden. Het winkeltegoed is geldig tot en met zaterdag 23 december 2023! Hierna zal de winkel gesloten zijn.

Mocht je meer weken vakantie opnemen, dan kunnen we deze uiteraard pauzeren, maar niet meer tegen een tegoed. Hopelijk geeft dit voor iedereen wat ruimte tijdens vakanties! Het doorgeven van deze vakantie weken zal binnenkort via onze website verlopen. Tot die tijd graag via ons mail adres: info@horsterhof.nl

  • Afhaalpunt Dalweg: De openingstijden van Kweekland zijn gewijzigd, De code van het slot is veranderd en helaas niet meer openbaar voor onze klanten. Maar gelukkig is het hek op dinsdag geopend tot 20.00 uur. Hopelijk lukt dit voor iedereen. Mocht dit toch lastig zijn dan kun je op woensdag (in uitzondering op donderdag) nog terecht tot 13.00.

Bewaartips: Het is slim om de zoete bataat en de pompoen lekker snel te gebruiken. Deze groenten hebben het zwaar gehad met de flinke vorstperiode. We hebben ze goed verzorgd door ze af te dekken en warm te houden met kachels, maar met het uitzoeken kwamen we toch veel slechte pompoenen tegen. Vandaar dat we nu schrijven om hem sneller te gebruiken dan normaal.

Alle groenten kunnen het beste in de koelkast worden bewaard.  De bladgroenten vochtig in een plastic zak zodat het niet slap wordt. Mocht je koelkast vol zitten, dan kan de bieten en winterpeen ook op een andere koele plek neergezet worden. Even goed in de gaten houden dat ze niet te warm of te vochtig staan, anders gaan ze schimmelen. De zuurkool is 1 week houdbaar in de koelkast.

Groenten in de oven: Schil/snijd zoete aardappel, pompoen, gewone aardappels, wortels, gele biet en kleine stukjes/partjes/reepjes en meng ze in een grote kom met flink wat olijfolie. Leg ze op 1 of 2 bakplaten uit met bakpapier en op smaak maken met zout en peper. Evt wat zonnebloempitten en feta erover heen en dan in de oven totdat alles gaar is of een mooi bruin krokant laagje heeft. Wij zetten onze oven op 250 graden en moet dit zeker 40 minuten erin. Sommige ovens gaan veel sneller 😊. Evt een salade of een gekookt eitje erbij!

Knolselderij salade: 120 gram quinoa koken en ondertussen 1 rode ui in ringen snijden en samen met 3 eetlepels witte wijnazijn, 2 eetlepels suiker en 1 theelepel zout in een kom mengen en in laten trekken. Daarna ca een halve knolselderij dunne plakjes van maken, bijvoorbeeld met de kaasschaaf, ook 2 a 3 appels op deze manier schaven. De knolselderij insmeren met wat citroensap tegen verkleuren. De quinoa goed uit laten lekken en laten drogen.

Meng daarna de quinoa en gemarineerde uien met de knolselderij en appel. Voeg 2 theelepels maanzaad toe (heb ik er zelf uitgelaten) en wat fijngesneden chilipeper en ca 15 gram grofgesneden koriander. Hussel alles door elkaar en proef even of er nog wat zout, suiker of azijn bij moet. De salade moet scherp, zoet en zuur van smaak zijn. Uiteraard kun je naar smaak variëren met de chilipeper.

Pompoen in de oven: even goed wassen en daarna halveren, pitten eruit en in dunne schijven snijden. Doe de parten in een grote kom met 1 tl kaneel, 2 eetlepels olijfolie, ¾ tl zout en peper. Leg de parten op de schilkant op een bakplaat met bakpapier en rooster ze ca 35 minuten in de oven op 220 graden totdat ze gaar zijn en de bovenkant begint te kleuren. Eruit halen en een beetje laten afkoelen en leg ze in een schaal. Maak de saus terwijl de pompoen in de oven staat: 200 ml griekse yoghurt mengen met een flinke scheut chilisaus. De tweede saus gaat als volgt: 1 knoflookteen, zout, 50 gram koriander (blad en steeltjes) fijn snijden en ca 4 eetlepels olie pureren met de blender. Sprenkel de pikante yoghurt saus over de pompoen en daarna de korianderpuree. Bestrooi ze met geroosterde pompoenpitten. Je kunt de pitten na de pompoen op 180 graden even kort in de oven roosteren, maar dit kan ook in een pan, terwijl de pompoen in de oven staat.

De Horsterhof, Horsterstraat 1, 6921 AM Duiven Tel. 0316-262604. (Het beste bereikbaar via email.) www.horsterhof.nl  info@horsterhof.nl of volg ons op facebook of via Instagram (de_horsterhof).

Horsterhof groente abonnement 20 december 2022

Volgende groentelevering: Dinsdag 10 januari 2023

Combi abonnement = klein donkerblauw krat inclusief fruit

>Sweet Dumpling, Sjalotjes, Zoete Bataat, Winterpostelein, Yacon en Fruit.

Klein abonnement = helblauw krat.
>Sweet Dumpling, Sjalotjes, Veldsla, Zoete Bataat, Winterpostelein, Tomatenmoes, Yacon en Pastinaak.

Middel abonnement = groot rechthoekig donkerblauw krat.
>Sweet Dumpling,Sjalotjes, Veldsla, Zoete Bataat, Winterpostelein, Tomatenmoes, Yacon, Pastinaak en Witlof.

Groot abonnement = groot zwart krat.
> Sweet Dumpling,Sjalotjes, Veldsla, Zoete Bataat, Winterpostelein, Tomatenmoes, Yacon, Witlof, Wortelpeterselie en Bloemkool.

Bericht van het land

En dan nu het allerlaatste pakket van dit jaar! We zijn ontzettend blij dat we een fijn en goed jaar achter de rug hebben, maar ook dat we nu bijna even vakantie hebben! Iedereen heel hartelijk dank voor alle steun, betrokkenheid als vrijwilliger, stagiaire of juist als abonnementenklant, winkelklant, zelfoogster of als kippenkar sponsor! We zijn blij en dankbaar dat we samen met ons team weer een jaar met mooie groenten hebben kunnen telen en dat jullie hier allemaal van genieten en deel van uit maken. We wensen iedereen hele fijne kerstdagen en een goede jaarwisseling! Tot volgend jaar!

Hartelijke groet, Matthias en Eline

Belangrijk:

Vakantietegoed: Iedereen die een vakantie tegoed heeft open staan kan deze nog gebruiken in de boerderijwinkel. De winkel is nog geopend tot en met 24 december 2022. Hierna verloopt het tegoed.

Winkelopeningstijden: De winkel is gesloten vanaf 25 december tot en met 12 januari 2023. Iedereen kan weer boodschappen komen doen op vrijdag 13 januari 2023.

Leveringen Pakketten: 20 december 2022 het laatste pakket van dit jaar. Het eerste pakket zal zijn op 10 januari 2023 om daarna weer in het tweewekelijkse ritme door te gaan!

Nieuwe prijzen: Vanaf 1 januari hebben wij nieuwe prijzen voor onze groentepakketten.

Combi: wordt € 10,50 per week, per maand € 45,50

Klein: wordt € 11,50 per week, per maand € 49,83

Middel: wordt € 15,00 per week, per maand € 65,00

Groot: wordt € 18,50 per week, per maand € 80,16

De fruit en eieren blijven gelijk!

Een deel van de klanten heeft een jaarbetaling. Dit is een optie voor wie ruimte heeft om het pakket in 1 keer te voldoen. Dit geeft ons de mogelijkheid om wat meer werkkapitaal in het voorjaar te hebben. Dit kan in januari.

Oliebollenbakspektakel: Bestel heerlijke zelfgebakken oliebollen van traditiegetrouwe familierecepten en kom deze ophalen op 31 december tussen 13 en 17.00 uur. Zie de uitnodiging hieronder!

Yacon: een frisse knol die naar fruit smaakt! Lekker in blokjes door de salade of je kunt hem ook goed in een curry verwerken, dan blijft de yacon wat stevig. Ondanks de zoete smaak is de yacon zeer geschikt om te eten voor mensen met diabetes, omdat de yacon een erg lage waarde heeft op de glycemische index. En de yacon is zeer rijk aan anti-oxidanten! Kortom : geniet ervan!

Tomatenmoes: onze eigen zomerse tomaten nu in een pot in het groentepakket! Alleen maar tomaat, gekookt, gezeefd en geweckt. Lekker als sap, soep of saus.

Bewaartips: Alle groenten behalve uien en zoete bataat kunnen het beste in de koelkast worden bewaard.  De bladgroenten vochtig in een plastic zak zodat het niet slap wordt. Mocht je koelkast vol zitten, dan kan de rammenas, bieten en winterpeen ook op een andere koele plek neergezet worden. Even goed in de gaten houden dat ze niet te warm of te vochtig staan.

De Horsterhof, Horsterstraat 1, 6921 AM Duiven Tel. 0316-262604. (Het beste bereikbaar via email.) www.horsterhof.nl  info@horsterhof.nl of volg ons op facebook of via Instagram (de_horsterhof).

Horsterhof groente abonnement 6 december 2022

Volgende groentelevering: Dinsdag 20 December 2022

Combi abonnement = klein donkerblauw krat inclusief fruit

>Savooiekool, Prei, Winterpeen, Winterpostelein, Veldsla, Rammenas, Rode Biet en Fruit.

Klein abonnement = helblauw krat.
>Savooiekool, Winterpeen, Winterpostelein, Veldsla, Rammenas, Uien, Rode Biet en Zoete Aardappel.

Middel abonnement = groot rechthoekig donkerblauw krat.
>Savooiekool, Winterpeen, Winterpostelein, Veldsla, Rammenas, Uien, Rode Biet, Zoete Aardappel en Prei.

Groot abonnement = groot zwart krat.
> Savooiekool, Winterpeen, Winterpostelein, Veldsla, Rammenas, Uien, Rode Biet, Zoete Aardappel, Prei en Tomatenmoes.

Bericht van het land

Deze week weer verse bladgroenten uit de kas. Nadat we de veldsla geoogst hebben, zetten we de kippenheining eromheen en mogen de kippen alle oogstresten op eten! En dit gaat snel met zoveel kippen!! Ze vinden het heerlijk om de resten op te ruimen, in de grond te scharrelen en een ‘nieuw’ stuk grond ontdekken! Verder is het een winters klimaat, maar dat is helemaal prima voor deze tijd van het jaar! We hebben een leuk team met trouwe vrijwilligers, stagiaires en andere werkers en daar zijn we super blij mee! 

En dan volgt er nog een laatste pakket op 20 december, om daarna even rustig te genieten van alle feestdagen! Geniet van deze week/weken en hartelijke groet van alle Horsterhoffers!

Belangrijk:

  • Vakantietegoed: Iedereen die een vakantie tegoed heeft open staan kan deze nog gebruiken in de boerderijwinkel. De winkel is nog geopend tot en met 24 december 2022. Hierna verloopt het tegoed.
  • Winkelopeningstijden: De winkel is gesloten vanaf 25 december tot en met 12 januari 2023. Iedereen kan weer boodschappen komen doen op vrijdag 13 januari 2023.
  • Leveringen Pakketten: 20 december 2022 het laatste pakket van dit jaar. Het eerste pakket zal zijn op 10 januari 2023 om daarna weer in het tweewekelijkse ritme door te gaan!
  • Nieuwe prijzen: Vanaf 1 januari hebben wij nieuwe prijzen voor onze groentepakketten.

Combi: wordt € 10,50 per week, per maand € 45,50

Klein: wordt € 11,50 per week, per maand € 49,83

Middel: wordt € 15,00 per week, per maand € 65,00

Groot: wordt € 18,50 per week, per maand € 80,16

De fruit en eieren blijven gelijk!

  • Oliebollenbakspektakel: Bestel heerlijke zelfgebakken oliebollen van traditiegetrouwe familierecepten en kom deze ophalen op 31 december tussen 13 en 17.00 uur. Zie de uitnodiging hieronder!

Geniet van deze week en eet smakelijk!

Groeten van het Horsterhof team!

Postelein-appel salade 

Ca 300 gr postelein – 2 appeltjes – 2 el olie – sap van 1 citroen – 1 tl mosterd – kruidenzout – 1 fijn gesnipperd uitje -paar takjes peterselie – 1 tl paprikapoeder

Was de postelein goed en snij het in kleine stukjes. Doe hetzelfde met de appels. Meng de olie met citroensap en voeg mosterd, zout en peterselie toe. Snipper het uitje en doe dit ook in het oliesausje. Schep de postelein, de appels en het sausje door elkaar en strooi er wat paprikapoeder overheen.

Fettucini met pesto van winterpostelein 

200 gr winterpostelein – 4 eetl pijnboompitten – 50 g geraspte Parmezaanse kaas – 2 teentjes knoflook – scheutje extra vierge olijfolie – snufje zout en peper – 300 gr fettucini (brede lintpasta) – 2 eetl kappertjes – extra: keukenmachine

Snijd als de posteleinstelen heel lang zijn een deel weg. Rooster de pijnboompitten lichtbruin. Pureer de postelein (houd een handje achter) met de kaas, knoflook en 2 el pijnboompitten fijn in de keukenmachine. Voeg zoveel olijfolie toe tot een smeuïg mengsel ontstaat en breng op smaak met peper en zout. Kook de pasta volgens gebruiksaanwijzing ‘al dente’. Giet de pasta af en schep er een paar flinke lepels pesto en de kappertjes doorheen. Meng er op het laatst wat rauwe postelein door, schaaf er nog wat Parmezaanse kaas over en bestrooi met de achtergehouden pijnboompitten.

Bewaartips: Alle groenten behalve uien en zoete bataat kunnen het beste in de koelkast worden bewaard.  De bladgroenten vochtig in een plastic zak zodat het niet slap wordt. Mocht je koelkast vol zitten, dan kan de rammenas, bieten en  winterpeen ook op een andere koele plek neergezet worden. Even goed in de gaten houden dat ze niet te warm of te vochtig staan.

De Horsterhof, Horsterstraat 1, 6921 AM Duiven Tel. 0316-262604. (Het beste bereikbaar via email.) www.horsterhof.nl  info@horsterhof.nl of volg ons op facebook of via Instagram (de_horsterhof).

Horsterhof groente abonnement 22 November 2022

Volgende groentelevering: Dinsdag 6 December 2022

Combi abonnement = klein donkerblauw krat inclusief fruit

>Zuurkool, Gele Bietjes, Rode kool, Knolselderij, Winterpostelein, Veldsla, Prei en Fruit.

Klein abonnement = helblauw krat.
>Zuurkool, Gele Bietjes, Rode kool, Prei, Winterpostelein, Veldsla, Knolselderij en Zoete bataat.

Middel abonnement = groot rechthoekig donkerblauw krat.
>Palmkool, Zuurkool, Gele Bietjes, Rode kool, Prei, Winterpostelein, Veldsla, Knolselderij en Zoete bataat.

Groot abonnement = groot zwart krat.
> Palmkool, Zuurkool, Gele Bietjes, Rode kool, Prei, Winterpostelein, Veldsla, Knolselderij, Zoete bataat en Uien.

Bericht van het land

Het land is bijna leeg, bemest en geploegd. Het is altijd een hele verademing als het zover is. Door het jaar heen raakt het land steeds voller en voller en iedere teelt neemt een stukje zorgen met zich mee gedurende het groeiseizoen.

Alles bij elkaar is dit een kop vol zorgen en vereist het veel aandacht. Voor ons is het dan ook een hele verademing als alles dan in een keer weg lijkt te zijn. Onze prachtige bewaargroenten liggen nu in de koelcel, op de deel of te fermenteren in een ton. Het lijkt erop dat wij ook dit jaar weer geslaagd zijn in een dusdanige wintervoorraad aan leggen, zodat alle groentepakketten de hele winter door gevuld kunnen worden van eigen bedrijf. Daar zijn wij best trots op!

Natuurlijk hebben wij de kassen nog die momenteel vol staan met winterpostelein en veldsla, deze prachtige salade groenten groeien gewoon in de Nederlandse winter in een kas.

Ik vroeg mij vandaag ineens af, waarom mensen überhaupt in de winter kropsla laten komen uit Spanje en Italië? Wij hebben het niet nodig en missen het ook niet. Maar goed. Wij gaan onze zinnen zetten op de toffe winterprojecten die eraan staan te komen, zo planten wij komende week ruim 700 struiken en bomen in de voormalige weilanden van de koeien. Midden op deze percelen betelen wij dan een flink stuk grond, dat dus wordt toegevoegd aan de vruchtwisseling voor de groententeelt. Deze teeltpercelen worden dan omsloten met rijen fruitbomen, heesters en bessen. Deze nieuwe aanplant zal onder andere een belangrijk deel van eigen fruit voor de fruittassen gaan leveren in de nabije toekomst.

Voor nu genoeg gekletst. Geniet van deze week en eet smakelijk!

Groeten van het Horsterhof team!

Palmkool: een kool die oorspronkelijk uit Italië komt en best veel weg heeft van boerenkool. Je kunt hem gebruiken in een roerbak gerecht, maar in soep is hij ook erg smaakvol. Bijvoorbeeld; ui en knoflook bakken, aardappels en palmkool fijn snijden en erbij doen. Bouillon toevoegen en even laten koken en je hebt een heerlijke herfst soep!

Bewaartips: Alle groenten behalve uien en zoete bataat kunnen het beste in de koelkast worden bewaard.  De palmkool vochtig in een plastic zak zodat het niet uitdrogen. Mocht je koelkast vol zitten, dan kan de knolselderij, rode kool en bieten ook op een andere koele plek neergezet worden. Even goed in de gaten houden dat ze niet te warm of te vochtig staan. De zuurkool is een week houdbaar in de koelkast.

De Horsterhof, Horsterstraat 1, 6921 AM Duiven Tel. 0316-262604. (Het beste bereikbaar via email.) www.horsterhof.nl  info@horsterhof.nl of volg ons op facebook of via Instagram (de_horsterhof).