Horsterhof groente abonnement 3 december 2024

Volgende groentelevering: dinsdag 17 december 2024

Combi abonnement = paars krat.
> Winterpostelein, Witte kool, Uien, Rammenas, Zoete bataat, Pastinaak en Fruit

Klein abonnement = blauwe krat
> Boerenkool, Winterpostelein, Witte kool, Aardappelen, Uien, Rammenas, Zoete bataat en Pastinaak.

Middel abonnement = groen krat.
> Boerenkool, Winterpostelein, Witte kool, Aardappelen, Uien, Rammenas, Zoete bataat, Pastinaak, witlof en spruiten.

Groot abonnement = zwart krat.
> Boerenkool, Winterpostelein, Witte kool, Aardappelen, Uien, Rammenas, Zoete bataat, Pastinaak, Witlof, Spruiten en zakje gember/knoflook/peper

Bericht van het land

Volgende leveringen op 17 december en dan weer op 7 en 21 januari 2025.

Zet dit aub goed in je agenda.

De boerderijwinkel is geopend t/m 21 december 2024. Ongebruikt vakantietegoed is tot deze datum geldig! Vanaf woensdag 8 januari 2025 is de winkel weer geopend!

Deze week in het pakket prachtige winterpostelein uit eigen kassen. De teelt van winterpostelein is een erg belangrijke in ons teeltplan. Het is een van de zeer weinige blad gewassen die in de winter in de koude kas geteeld kunnen worden. Bovendien is het in onze prachtige kasgrond een zeer productieve teelt, die ons de hele winter van verse bladgroenten voorziet. Hierdoor hoeven er voor ons geen vrachtwagens te komen uit Italië en Spanje. Zie recepten onderaan voor wat tips om deze prachtige winterse saladegroenten te gebruiken in je keuken.

Verder hebben wij nog het mooie nieuws dat wij aankomend weekend de eerste ton zuurkool openmaken! Dat betekent verse zuurkool in de boerderijwinkel vanaf aanstaande vrijdag en natuurlijk in jullie eerstvolgende groentepakket!

Een zeer goede week gewenst met veel kookplezier!

Ander nieuws:

Vanaf 1 januari is er een prijsverhoging voor de groentepakketten.

Combi pakket wordt € 12,75 per week

Klein pakket wordt € 12,75 per week

Middel pakket wordt € 16,50 per week

Groot pakket wordt € 19,50 per week

Fruittas klein wordt € 10,50 per week

Fruittas groot wordt € 13,50 per week

Doosje eieren blijft € 3,60 per week.

Mochten er mensen zijn die ook graag een jaarbetaling willen doen, dan ben je welkom om even een mail te sturen naar info@horsterhof.nl

En alle jaarbetalingen van huidig jaar ontvangen binnenkort een aparte mail hierover.

Winterpostelein:

  • Frisse salade met een stuk geraspte rammenas erdoor
  • Fijngesneden en rauw door de gekookte pasta, samen met creme fraiche en knoflook
  • Door de paddenstoelen ragout, door ui, knoflook, paddenstoelen te bakken en op het laatst fijngesneden winterpostelein erdoor heen.
  • Of natuurlijk in een stamppotje!

Bewaartips: Alle groenten kunnen het beste in de koelkast worden bewaard. De bladgroenten het liefst vochtig in een plastic zak. Als je ze vergeet af te dekken dan drogen ze snel uit en worden ze slap.

De Horsterhof, Horsterstraat 1, 6921 AM Duiven tel. 0316-262604. (Het beste bereikbaar via email.)  info@horsterhof.nl of volg ons op facebook of via Instagram (de_horsterhof).  

Horsterhof groente abonnement 19 november 2024

Volgende groentelevering:dinsdag 3 december 2024

Combi abonnement = paars krat.

> Bloemkool, Pompoen, Uien, Winterpeen, Rode biet, Palmkool en Fruit.

Klein abonnement = blauw krat.
> Bloemkool, Pompoen, Uien, Winterpeen, Rode biet, Palmkool, Paprika of Aubergine of Pepers en Prei

Middel abonnement = groen krat.
> Bloemkool, Pompoen, Uien, Winterpeen, Rode biet, Palmkool, Paprika of Aubergine of Pepers, Prei, Aardappel en Winterpostelein

Groot abonnement = zwart krat.
> Bloemkool, Pompoen, Uien, Winterpeen, Rode biet, Palmkool, Paprika of Aubergine of Pepers, Prei, Aardappel en Winterpostelein

Bericht van het land

Deze week 19 november het eerste dubbele pakket! Dubbele eieren en enkele fruittassen.

Tijdens de winterperiode zijn er veel bewaargroenten in het pakket, enkele bewaartips: pompoen op een donkere ongekoelde plek, prei, bieten, spitskool en bloemkool een koele droge ruimte, liefste donker bv in de bijkeuken of schuur. Ui, aardappel, en wortelen droog op een donkere plek.

Het dubbele pakket gaat door tot ca eind maart/begin april als de verse raapsteel weer klaar is!

Dus: let op: iedereen haalt zoals gebruikelijk zijn of haar juiste pakket op, gewoon 1 kratje. Je haalt dubbele eieren op en gewoon een enkele fruittas vanaf deze week.

Volgende leveringen op 3 en 17 december en dan weer op 7 januari 2025.

Zet dit aub goed in je agenda, let op bij het ophalen van je pakket dat je je eigen spullen meeneemt!

De boerderijwinkel is geopend t/m 21 december. Ongebruikt vakantie tegoed is tot deze datum geldig!

Oproepje: wij missen flink wat zwarte kratten voor onze grote pakketten. Graag laten staan op de afhaalpunten en met een tas de spullen ophalen!

Op de yacon na is het land helemaal leeg. Op veel plekken staat nog groenbemester en afgelopen weekend hebben we overal mest verspreid. Nu droger weer afwachten om de grond te ploegen voor de winter.

De kippenkar is weer verplaatst, ditmaal bij ons achterste perceel waar ook de agroforestry lanen staan. De kippen zijn erg blij met de extra beschutting en krabben mooi rondom de hazelaars en bessen struiken, dat scheelt ons weer werk en levert een extra blije kip op!

Vandaag hebben we de eerste dubbele pakketten gemaakt, dat kost veel extra tijd maar levert ook mooie uitbundige pakketten op! Er zijn veel Hollandse groentes te vinden voor een klassiek recept maar er zijn ook alternatieven! Hieronder twee voorbeelden.

Iedereen een goede week gewenst en geniet van de groenten!

Bloemkool beignets (4 pers.):

  • 1 kleine bloemkool
  • 120 g bloem
  • 3 el fijngesneden bladpeterselie
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 2 sjalotten, fijngesneden
  • 4 scharreleieren
  • 1 ½ tl gemalen komijnzaad
  • 1 tl kaneel
  • ½ tl kurkuma
  • 1 ½ tl zout
  • 1 tl zwarte peper
  • 500 ml zonnebloemolie, om te bakken

Klop alle ingrediënten voor de saus in een kom door elkaar. Proef. Hij moet een pittige, scherpe citrussmaak hebben. Zet de saus maximaal een uur in de koelkast of erbuiten.|

Snijd de stronk van de bloemkool en verdeel de krip met een klein mes in roosjes. Doe ze in een grote pan met kokend water en laat ze in 15 minuten heel gaar worden. Giet ze af in een vergiet.

Doe intussen de bloem met fijngesneden peterselie, knoflook, sjalotten, eieren, specerijen, zout en peper in een kom en klop alles door elkaar.

Schep als het glad en gelijkmatig beslag is de warme bloemkoolroosjes erdoor. Meng zodat de bloemkool in kleine stukjes uiteenvalt.

Verhit een laagje zonnebloemolie van 1 ½ cm in een wijde pan. Schep als de olie heet is flinke eetlepels gevuld beslag in de pan, steeds 3 eetlepels beslag voor elke beignet. Pas op met de hete olie!

Houd de beignets met een spatel los van elkaar en doe er niet te veel tegelijk in de pan. Bak ze met maar een paar tegelijk. Reken 3-4 minuten voor elke kant.

Schep de beignets uit de pan en laat ze op een paar lagen keukenpapier uitlekken. Dien ze op met de saus apart erbij.

Spaanse palmkoolsoep:

  • 600 g palmkool
  • 400 g aardappels  (zoete aardappel kan ook)
  • 2 flinke uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 rode paprika
  • 2 stengels bleekselderij of een kwart knolselderij
  • half bosje verse peterselie
  • citroenrasp en sap
  • 2 tl gerookte paprika-poeder of gewoon paprikapoeder
  • ½ tl  chilipeper
  • olijfolie
  • 2 bouillonblokjes

Ris de palmkool van de nerven en was het groen grondig. Knijp het vocht er uit en hak het grof. Schil de aardappels en snijd ze in blokjes. Pel en snipper de uien. Pel vast de knoflook. Was de rode paprika en snijd in stukjes, was de bleekselderij en snijd in boogjes of gebruik wat knolselderij en snijd die in blokjes. Verwarm een scheut olijfolie in een soeppan en fruit eerst de paprikablokjes een paar minuten tot ze wat zachter zijn. Schep uit de pan en houd apart voor straks. Fruit de uien glazig en pers de knoflook erbij. Voeg ook het paprikapoeder en chilipoeder toe. Voeg de selderij, en aardappel toe en druk de bouillonblokjes fijn op de bodem van de pan. Voeg  de palmkoolen 1 liter water toe en breng aan de kook en kook in 15-20 min. zachtjes gaar. Pureer de soep met een staafmixer; laat ‘m een beetje grof, dat is lekker bij deze soep! Waarschijnlijk is de soep wat te dik: giet er nog wat heet water bij! Was de peterselie en hak fijn. Voeg de peterselie, wat citroenrasp (ongeveer van een halve citroen), een kneepje citroensap en de paprikablokjes toe aan de soep en proef voor p&z of nog wat chilipoeder.

Bewaartips: Alle groenten kunnen het beste in de koelkast worden bewaard. De bladgroenten het liefst vochtig in een plastic zak. Als je ze vergeet af te dekken dan drogen ze snel uit en worden ze slap.

De Horsterhof, Horsterstraat 1, 6921 AM Duiven tel. 0316-262604. (Het beste bereikbaar via email.)  info@horsterhof.nl of volg ons op facebook of via Instagram (de_horsterhof).  

Horsterhof groente abonnement 12 november 2024

Volgende groentelevering: dinsdag 19 november 2024

Combi abonnement = paars krat.
> Knolselderij, Rode Kool, Prei en Fruit.

Klein abonnement = blauw krat.
> Prei, Spitskool, Knolselderij, Rode Kool en Knolselderij.

Middel abonnement = groen krat.
> Prei, Spitskool, Knolselderij, Rode Kool, Knolselderij en Rode Biet.

Groot abonnement = zwart krat.
> Prei, Spitskool, Knolselderij, Rode Kool, Knolselderij, Bloemkool en Suikermais.

Bericht van het land

En dan nu het allerlaatste enkele pakket van dit jaar. Volgende week 19 november het eerste dubbele pakket! Dubbele eieren en enkele fruittassen.

Dit betekent dat wij de waarde van de pakketten verdubbelen, dus er zitten meer soorten groenten in je pakket.

Dit doen wij tijdens de winterperiode om meer tijd te hebben om het land leeg te halen, mest te rijden, ploegen en machines schoonmaken en doorsmeren, repareren e.d.

Tijdens de winterperiode zijn er ook meer bewaargroenten waardoor dit prima kan en dit ‘dubbele’ systeem gaat door tot ca eind maart/begin april als de verse raapsteel weer klaar is!

Dus: let op: iedereen haalt zoals gebruikelijk zijn of haar juiste pakket op, gewoon 1 kratje. Je haalt dubbele eieren op en gewoon een enkele fruittas vanaf 19 november.

12 november: enkel pakket

19 november: dubbel pakket qua waarde, zit gewoon in 1 krat, dubbele eieren, dus 2 doosjes ipv 1 en de fruittassen blijven gelijk. Dus 1 tas per 14 dagen.

Daarna leveringen op 3 en 17 december en dan weer op 7 januari 2025.

Zet dit aub goed in je agenda, let op bij het ophalen van je pakket dat je je eigen spullen meeneemt!

Oproepje: wij missen flink wat zwarte kratten voor onze grote pakketten. Graag laten staan op de afhaalpunten en met een tas de spullen ophalen!

Verder hebben we afgelopen week hard gewerkt om alle groenten van het land af te oogsten. De rode en witte kolen zijn binnen, net zoals de laatste prei en knolselderij. De yacon is deze week aan de beurt. Helaas is er verder weinig te oogsten, omdat we veel minder bewaargroenten hebben dan normaal. Dit omdat we het plantgoed en zaaien niet konden doen ivm de veel te natte grond dit voorjaar. Gelukkig zijn de groenten die we wel hebben kunnen telen, nog aardig bij getrokken!

Iedereen een goede week gewenst en geniet van de groenten!

Knolselderij: lekker in de soep, of samen in een stamppot met aardappels. Gebakken in dunne plakken in de pan met een plak kaas (laten smelten). Of in een salade! Opties genoeg.

Bewaartips: Alle groenten kunnen het beste in de koelkast worden bewaard. De bladgroenten het liefst vochtig in een plastic zak. Als je ze vergeet af te dekken dan drogen ze snel uit en worden ze slap.

De Horsterhof, Horsterstraat 1, 6921 AM Duiven tel. 0316-262604. (Het beste bereikbaar via email.)  info@horsterhof.nl of volg ons op facebook of via Instagram (de_horsterhof).  

Horsterhof groente abonnement 5 november 2024

Volgende groentelevering: dinsdag 12 november 2024

Combi abonnement = paars krat.
> Radicchio, Sla, Winterpeen en Fruit.

Klein abonnement = blauw krat.
> Radicchio, Spitskool, Sla, Winterpeen en Koolrabi.

Middel abonnement = groen krat.
> Radicchio, Spitskool, Sla, Winterpeen, Andijvie en Prei.

Groot abonnement = zwart krat.
> Radicchio, Spitskool, Sla, Winterpeen, Andijvie, Prei, Snijbiet en Koolrabi.

Bericht van het land

Deze week en volgende week dinsdag nog enkele pakketten.

Hierna op 19 november het eerste dubbele pakket! Dit betekent dat wij de waarde van de pakketten verdubbelen, dus er zitten meer soorten groenten in je pakket.

Dit doen wij tijdens de winterperiode om meer tijd te hebben om het land leeg te halen, mest te rijden, ploegen en machines schoonmaken en doorsmeren, repareren e.d.

Tijdens de winterperiode zijn er ook meer bewaargroenten waardoor dit prima kan en dit ‘dubbele’ systeem gaat door tot ca eind maart/begin april als de verse raapsteel weer klaar is!

Dus: let op: iedereen haalt zoals gebruikelijk zijn of haar juiste pakket op, gewoon 1 kratje. Je haalt dubbele eieren op en gewoon een enkele fruittas vanaf 19 november.

5 november: enkel pakket

12 november: enkel pakket

19 november: dubbel pakket qua waarde, zit gewoon in 1 krat, dubbele eieren, dus 2 doosjes ipv 1 en de fruittassen blijven gelijk. Dus 1 tas per 14 dagen.

Daarna leveringen op 3 en 17 december en dan weer op 7 januari 2025.

Zet dit aub goed in je agenda, let op bij het ophalen van je pakket dat je je eigen spullen meeneemt!

Verder focussen wij ons nu op het oogsten van alles wat op het land staat.

De meeste groenten kunnen wel tegen een paar graden nachtvorst, maar de yacon bijvoorbeeld niet. Dus is het zaak om de boel binnen te halen.

Oproepje: wij missen flink wat zwarte kratten voor onze grote pakketten. Graag laten staan op de afhaalpunten en met een tas de spullen ophalen!

Iedereen een goede week gewenst en geniet van de groenten!

Radicchio en spitskool salade:
Snij de radicchio en spitskool in fijne repen, snipper een sjalot en voeg een appel in stukjes toe en gebroken walnoten naar smaak. Eventueel verse geitenkaas er overheen, of ansjovis.

Als dressing een balsamico vinaigrette: meng 2 delen vierge olijfolie met 1 deel balsamico azijn in een potje, voeg 1 eetlepel mosterd en honing toe, zout en peper naar smaak en voor de liefhebber een rauwe teen geperste knoflook. Zet deksel op het potje en goed schudden, hierdoor ontstaat er een reactie van azijn met olie waardoor de vinaigrette de goede consistentie krijgt.

Spitskool:

  • in de wok met kerrie, appel en rozijnen
  • door de nasi
  • vele salade mee te maken
  • roerbakken/stoven/in ovenschotels

Bewaartips: Alle groenten kunnen het beste in de koelkast worden bewaard. De bladgroenten het liefst vochtig in een plastic zak. Als je ze vergeet af te dekken dan drogen ze snel uit en worden ze slap.

De Horsterhof, Horsterstraat 1, 6921 AM Duiven tel. 0316-262604. (Het beste bereikbaar via email.)  info@horsterhof.nl of volg ons op facebook of via Instagram (de_horsterhof).  

Horsterhof groente abonnement 29 oktober 2024

Volgende groentelevering:dinsdag 5 november 2024

Combi abonnement = paars krat.

> Raapsteel, Spitskool, Paprika en Fruit.

Klein abonnement = blauw krat.
> Radicchio, Spitskool, Tomaten, Paprika en Gember.

Middel abonnement = groen krat.
> Raapsteel, Radicchio, Spitskool, Paprika, Knolvenkel en Prei.

Groot abonnement = zwart krat.
> Raapsteel, Radicchio, Spitskool, Paprika, Broccoli en Prei.

Bericht van het land

De glazen kas en één van de tunnelkassen hebben we opgeruimd: tomaten en aubergines eruit, mest en compost opstrooien en inwerken, en winterpostelein er weer in. Laat de winter maar komen! Verder hebben we deze week weer raapstelen in het pakket en dit zijn voor de meeste pakketten ook de laatste voor de winter. Deze week zit er ook radicchio in het pakket, een heerlijk bittere groente die goed in een herfstige salade past, zie het recept hier onder. De radicchio staat er goed bij dit jaar en zal nog een keer terug komen in het pakket.

Deze week zit er gember in het pakket voor de kleine pakketten. Elk jaar proberen we één of meerdere nieuwe gewassen uit waarvan een enkeling een succes blijkt. We zijn erg blij met hoe de gember is gegroeid in de kas, volgend jaar weer! De gember is vers en met loof. Alles van de plant is eetbaar, maar let op de loofstengel is vezelig en kan dus het beste net als citroengras mee gestoofd worden in een gerecht of voor de thee gebruikt. De bladeren zijn wat malser en minder scherp dan de wortel, dus hak ze gerust fijn en gebruik ze als smaakmaker!

Iedereen een goede week gewenst en geniet van de groenten!

Radicchio en spitskool salade:
Snij de radicchio en spitskool in fijne repen, snipper een sjalot en voeg een appel in stukjes toe en gebroken walnoten naar smaak. Eventueel verse geitenkaas er overheen, of ansjovis.

Als dressing een balsamico vinaigrette: meng 2 delen vierge olijfolie met 1 deel balsamico azijn in een potje, voeg 1 eetlepel mosterd en honing toe, zout en peper naar smaak en voor de liefhebber een rauwe teen geperste knoflook. Zet deksel op het potje en goed schudden, hierdoor ontstaat er een reactie van azijn met olie waardoor de vinaigrette de goede consistentie krijgt.

Bewaartips: Alle groenten kunnen het beste in de koelkast worden bewaard. De bladgroenten het liefst vochtig in een plastic zak. Als je ze vergeet af te dekken dan drogen ze snel uit en worden ze slap.

De Horsterhof, Horsterstraat 1, 6921 AM Duiven tel. 0316-262604. (Het beste bereikbaar via email.)  info@horsterhof.nl of volg ons op facebook of via Instagram (de_horsterhof).