12 november 2019

Combi abonnement = klein donkerblauw krat inclusief fruit.
Klein abonnement = helblauw krat.
Middel abonnement = groot donkerblauw krat.
Groot abonnement = groot zwart krat.

Inhoud combi abonnement: Prei, Witte kool, Pastinaak en fruit.
Inhoud klein abonnement: Prei, Yacon, Witte kool, Pastinaak, Rode biet.
Inhoud middel abonnement: Prei, Yacon, Witte kool, Pastinaak, Rode biet en Snijbiet. Inhoud groot abonnement: Prei, Yacon, Witte kool, Pastinaak, Rode biet en Snijbiet.

Bericht van het land

Belangrijk:
Aankomende dinsdag zal het eerste dubbele pakket worden uitgeleverd dinsdag 19 november! De hierop volgende pakketten zullen zijn: 3 december, 17 december en dan weer in het nieuwe jaar op 7 januari 2020! De fruittassen worden om de week geleverd. Hiermee veranderd het incasso bedrag voor mensen die een fruittas hebben. De eieren worden verdubbeld.

Iedereen een goede week gewenst en veel kookplezier!

Yacon tips: 

-Heerlijk om rauw te gebruiken en er een salade van te maken door de yacon te schillen en te raspen. Lekker met stukjes appel en walnoten erdoor, of juist nog iets zoeter maken door banaan en rozijnen erdoor. Ik zou zeggen, schil het, en proef het en bedenk dan wat jij lekker vind om erdoor te doen.
– Yacon is ook een leuke groente om in curry’s te verwerken, daar blijft hij enigszins stevig en knapperig.
– Ook kun je er een gepureerde soep van maken, met wat room, bouillon en nootmuskaat.

Bewaartips: Alles kan in de koelkast worden bewaard.

De Horsterhof, Horsterstraat 1, 6921 AM Duiven Tel. 0316-262604. Het beste bereikbaar na 19.00 uur) www.horsterhof.nl info@horsterhof.nl of volg ons op facebook of via Instagram (de_horsterhof).

29 oktober 2019

Combi abonnement = klein donkerblauw krat inclusief fruit.
Klein abonnement = helblauw krat.
Middel abonnement = groot donkerblauw krat.
Groot abonnement = groot zwart krat.

Inhoud combi abonnement: Knolselderij met loof, Rode kool, Raapsteel en Fruit. Inhoud klein abonnement: Wortelpeterselie met loof, Knolselderij met loof, Rode kool, Bindsla en Raapsteel.
Inhoud middel abonnement: Wortelpeterselie met loof, Knolselderij met loof, Rode kool, Bindsla, Raapsteel en wortel.
Inhoud groot abonnement: Wortelpeterselie met loof, Knolselderij met loof, Rode kool, Bindsla, Raapsteel, wortel en Cherry tomaat.

Bericht van het land
Het is prachtig herfst weer en de nachten zijn koud. Vanochtend hadden wij de eerste nachtvorst op het land. Los van een beetje onkruid is er niets gesneuveld, maar de tijd dringt nu om alle bewaargroenten binnen te krijgen. Komende week oogsten wij de rode kool, witte kool, winterpeen, pastinaak en rode biet. Dan kunnen wij beginnen met mest rijden en de eerste stukken ploegen, en dan kan het land in winter rust.

In de kas zijn de laatste plantingen winterpostelein en veldsla gedaan. Over ongeveer twee weken kunnen wij beginnen met oogsten van de veldsla. Een goede week gewenst!

Belangrijk: Het eerste dubbele pakket zal worden uitgeleverd op dinsdag 19 november De hierop volgende pakketten zullen zijn: 3 december, 17 december en dan weer in het nieuwe jaar op 7 januari 2020! De fruittassen worden dus om de week geleverd. Hiermee veranderd het incasso bedrag. De eieren worden verdubbeld.

Iedereen een goede week gewenst en veel kookplezier!

De wortelpeterselie: is een gewas waar we een paar ruggen van gezet hebben, een leuk gewas, een mooie oogst met een prachtige maat wortelpeterselie. Je kunt er van alles mee: in de salade, stoofpot, curry’s, soep en ook bakken. Bij deze een recept voor Zoete Wortel-peterselie Schotel: 250 wortel, 200g wortelpeterselie, 1 ui, 2 eetlepels olie, snuifje tijm en snuifje rozemarijn, 2 eetlepels geroosterde pompoen of zonnebloempitten, sap van 1/2 sinaasappel, peper naar behoefte. Snipper de ui. Schrob de wortelpeterselie en de wortels en snij ze in (schuine) plakjes. Fruit de ui met tijm en rozemarijn. Doe de wortelpeterselie en de wortel bij de ui en giet na 1 minuut het sinaasappelsap erbij. Doe de deksel op de pan en laat in 5 -10 minuten gaar stoven (zo nodig nog wat water toevoegen). Roer op het laatst de geroosterde pitten erdoor en bestrooi eventueel nog met een beetje versgemalen peper. Lekker met rijst of gebakken aardappeltjes.

Bewaartips: Alles kan in de koelkast worden bewaard.

De Horsterhof, Horsterstraat 1, 6921 AM Duiven Tel. 0316-262604. Het beste bereikbaar na 19.00 uur) www.horsterhof.nl info@horsterhof.nl of volg ons op facebook of via Instagram (de_horsterhof).

22 oktober 2019

Combi abonnement = klein donkerblauw krat inclusief fruit.
Klein abonnement = helblauw krat.
Middel abonnement = groot donkerblauw krat.
Groot abonnement = groot zwart krat.

Inhoud combi abonnement: Prei, Raapsteel, Wortel en fruit.
Inhoud klein abonnement: Zoete aardappel, Paprika, Prei, Raapsteel en Wortel.
Inhoud middel abonnement: Zoete aardappel, Paprika, Prei, Raapsteel, Wortel en Spitskool.
Inhoud groot abonnement: Zoete aardappel, Prei, Raapsteel, Wortel, Spitskool Paprika, Aubergine en Andijvie.

Bericht van het land
Komende week lijkt er een einde te komen aan de najaar regens van de afgelopen weken. Het land is goed nat geworden en de knolselderij, sluitkool, rammenas en pastinaak hebben zich hierdoor nog flink kunnen ontwikkelen en zijn klaar voor de oogst. Komende week planten wij de laatste planting winterpostelein en veldsla en gaan wij door met de oogst van de bewaar groenten. Eerst zijn de yacon, zoete aardappel, raapjes en wortels aan de beurt. Wij hopen op een droge maand om de laatste grote klussen van het jaar tot een succes te brengen, en zo het laatste seizoen van dit jaar met een volle koelcel af te sluiten.

Belangrijk: Het eerste dubbele pakket zal worden uitgeleverd op dinsdag 19 november De hierop volgende pakketten zullen zijn: 3 december, 17 december en dan weer in het nieuwe jaar op 7 januari 2020! De fruittassen zullen dus om de week geleverd worden en de eieren worden gedubbeld!

Iedereen een goede week gewenst en veel kookplezier!

Bewaartips: Alles kan in de koelkast worden bewaard.

De Horsterhof, Horsterstraat 1, 6921 AM Duiven Tel. 0316-262604. Het beste bereikbaar na 19.00 uur) www.horsterhof.nl info@horsterhof.nl of volg ons op facebook of via Instagram (de_horsterhof).

15 oktober 2019

Combi abonnement = klein donkerblauw krat inclusief fruit.
Klein abonnement = helblauw krat.
Middel abonnement = groot donkerblauw krat.
Groot abonnement = groot zwart krat.

Inhoud combi abonnement: Yacon, Raddichio, Koolrabi en fruit.
Inhoud klein abonnement: Yacon, Spinazie, Raddichio, Sla, Koolrabi.
Inhoud middel abonnement: Yacon, Raddichio, Sla, Koolrabi, Prei en Snijbiet.
Inhoud groot abonnement: Yacon, Spinazie, Raddichio, Sla, Koolrabi, Prei en Courgette.

Bericht van het land
Deze week krijgt iedereen Yacon of Grondappel. De yacon is een knol die onder de grond groeit en qua smaak doet denken aan appel. Vorig jaar hebben wij voor het eerst yacon geteeld, zowel buiten als in de glazen kas. Buiten groeide hij veel beter. Het is een groente die rauw gegeten kan worden, bijvoorbeeld raspen en als salade eten, of blokjes door de salade. Hij heeft een frisse wat fruitachtige smaak en is van binnen best zacht. Toch is hij ook erg lekker in bijvoorbeeld een curry, met kokosmelk en linzen of in een wok gerecht. Wat ons betreft is yacon een leuke aanvulling om een paar keer in najaar en winter in de groente pakketten te doen i.p.v. de standaard Hollandse groenten.

Verder zou ik graag aan de klanten die op de boerderij hun pakket ophalen, willen vragen om de komende weken hun naam netjes door te strepen bij het ophalen van het groente abonnement. Al weken lang klopt er iets niet en vissen mensen achter het net met hun pakket. Dit is erg vervelend. Of er worden verkeerde pakketten mee genomen of er zit een fout in ons telsysteem. Graag willen we dit oplossen! Bedankt voor jullie medewerking!

Voor iedereen een Radicchio! Hier een simpel recept met citroen, maar op internet vind je hele leuke andere recepten! Je kunt radicchio rauw gebruiken, maar ook zeker bakken en stoven.
Radicchio met citroen: Neem een ruime koekenpan en deksel. Halveer de radicchio of snijd ze in vieren afhankelijk van de grootte, zodat de stukken in een laag in de pan passen. Snijd zo nodig de buitenste harde bladeren bij, maar laat de bladeren aan de stronk zitten. Was de onderkant. Dep droog met keukenpapier. Verhit de olie in de pan, voeg de stukken radicchio toe met de snijkant naar beneden en bak ze op een hoog vuur tot de onderkant goudgeel is. Keer de stukken langzaam om, bak ze nog even, besprenkel ze met wat zout en peper en giet er het citroensap over. Leg een deksel op de pan, zet het vuur halfhoog en laat ongeveer 10 minuten sudderen tot de radicchio zacht is en er wat roze, stroperige saus in de pan ligt. De onderkant van de radicchio moet knapperig zijn en de bladeren heerlijk zacht. Voeg zo nodig nog wat vocht toe en laat nog even op het vuur staan. Strooi er nog wat zout op (en wat peper voor de liefhebber). Dien warm op of op kamertemperatuur. Wanneer je het gerecht wat pittiger wilt, moet je wat verkruimelde peperoncino in de pan doen. Je kunt radicchio al vino rosso maken door 80 ml rode wijn te gebruiken in plaats van citroensap.

De Koolrabi: niet de knapste deze keer qua uiterlijk, maar de binnenkant smaakt verrukkelijk!
Bewaartips: Alles kan in de koelkast worden bewaard.
De Horsterhof, Horsterstraat 1, 6921 AM Duiven Tel. 0316-262604. Het beste bereikbaar na 19.00 uur) www.horsterhof.nl info@horsterhof.nl of volg ons op facebook of via Instagram (de_horsterhof).

8 oktober 2019

Combi abonnement = klein donkerblauw krat inclusief fruit.
Klein abonnement = helblauw krat.
Middel abonnement = groot donkerblauw krat.
Groot abonnement = groot zwart krat.

Inhoud combi abonnement: Zoete Bataat, Andijvie, Witte Kool en fruit.
Inhoud klein abonnement: Zoete Bataat, Andijvie, Groenlof, Witte Kool en Knolvenkel. Inhoud middel abonnement: Zoete Bataat, Andijvie, Groenlof of Roodlof, Witte Kool, Knolvenkel en Paprika punt.
Inhoud groot abonnement: Zoete Bataat, Andijvie, Groenlof of Roodlof, Witte Kool, Knolvenkel, Paprika punt en Broccoli.

Bericht van het land
Het jaargetijde verandert en daarmee ook de inhoud van de pakketten. De zomergroenten maken plaats voor de herfst en winter gewassen. Dit geeft een fantastisch aanbod en diversiteit! Deze week zit er groenlof of roodlof in uw pakket, een gewas die een beetje tussen de witlof en andijvie in zit. Deze groente kan zowel rauw als gekookt gegeten worden. Hieronder een recept met pasta en groenlof of roodlof.
Geniet van deze week en eet smakelijk!

Ingrediënten voor groen- of roodlof pasta met roomkaas, gehakt circa 400 g groenlof/roodlof, 300 g tagliatelle, scheutje olijfolie, 1 ui, 250 g champignons, circa 200 g roomkaas, 1 el gedroogde Italiaanse kruiden, 400 g gehakt, scheutje melk peper en zout, naar smaak tomaat en/of komkommer. Eventueel wat verse rozemarijn of oregano.

Bereiding groenlof of roodlof met pasta en roomkaas Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de ui en de champignons in stukjes. Doe een scheutje olijfolie in een grote koekenpan, voeg de ui toe en bak op een middelhoog vuur. Verdeel het gehakt in kleine stukjes, bestrooi het met zout en peper en bak deze, samen met de ui, mooi bruin. Voeg dan de champignons toe en bak even mee. Voeg de roomkaas, kruiden en een scheutje melk toe aan het geheel. Laat op een zacht vuur een paar minuten sudderen. Was de groenlof of roodlof en snijd in reepjes. Verhit een scheutje olijfolie in een grote wokpan en roerbak hierin de reepjes groenlof of roodlof een paar minuten. Voeg peper en zout naar smaak toe. Schep wat pasta in een grote schaal, meng het gehakt met saus en de groenlof erdoor. Voor de frisse touch is het heerlijk om wat stukjes tomaat en/of komkommer toe te voegen door de pasta.


Bewaartips:
Alles in de koelkast. Paprika kan evt buiten de koelkast worden bewaard.

De Horsterhof, Horsterstraat 1, 6921 AM Duiven Tel. 0316-262604. Het beste bereikbaar na 19.00 uur) www.horsterhof.nl info@horsterhof.nl of volg ons op facebook of via Instagram (de_horsterhof).