Horsterhof groente abonnement 7 maart 2023

Volgende groentelevering: Dinsdag 21 maart 2023

Combi abonnement = klein donkerblauw krat inclusief fruit

>Uien, Boerenkool, Rode Bieten, Winterpeen, Winterpostelein, Pastinaak, Savooiekool en Fruit.

Klein abonnement = helblauw krat.
>Uien, Boerenkool, Rode Bieten, Winterpeen, Winterpostelein, Pastinaak, Savooiekool, Tomatenmoes en Rammenas.

Middel abonnement = groot rechthoekig donkerblauw krat.
>Uien, Boerenkool, Rode Bieten, Winterpeen, Winterpostelein, Pastinaak, Savooiekool, Tomatenmoes, Rammenas, Rode Kool en Witlof.

Groot abonnement = groot zwart krat.
> Uien, Boerenkool, Rode Bieten, Winterpeen, Winterpostelein, Pastinaak, Savooiekool, Tomatenmoes, Rammenas, Rode Kool, Witlof, Schorseneren en Broccoli.

Bericht van het land

Voor in de agenda: Op dinsdag 3 april zullen de wekelijkse pakketten weer in gaan, dit betekent dat wij weer wekelijks een groente pakket, een fruittas en een doosje eieren leveren. De groente en eieren worden weer enkel, en het incasso bedrag voor de fruittassen zullen hoger worden. Dinsdag 21 maart zal het laatste dubbele pakket zijn. Let op dat je het juiste aantal eieren meeneemt!

Op de boerderij: Afgelopen week hebben we al het plantgoed er snel in gekregen. Ivm met het weer ligt nu alles onder doek, zodat het niet bevriest, maar dit kan er nu weer van af! Mooi om te zien dat we over een tijdje weer volop in de kassen kunnen oogsten en jullie van lekkere voorjaarsgroen kunnen voorzien! Denk aan sla, andijvie, koolrabi, paksoi, spitskool, snijbiet! En de eerste gezaaide raapstelen zijn al boven en aan de groei!

We wensen iedereen een fijne week en tot over twee weken!

Pastinaaksoep: Schil ca 2 winterwortels en ca 3 pastinaken (afhankelijk van de grootte – dit komt niet zo precies. De verhouding is meer pastinaak als wortel) en snijd ze in stukken. Snijd 2 uien en 2 teentjes knoflook fijn en roerbak alle groenten in wat olie. Voeg ca 1,5 liter bouillon erbij en laat dit koken totdat dit gaar is. Pureer de soep met een staafmixer en voeg dan tussen de 200 en 400 ml kokosmelk toe en een paar lepels met rode currypasta naar smaak toe. Warm nog even goed door en eetsmakelijk!

Rode Kool: 500 gram rode kool of een halve, 200 gram geitenkaas, olijfolie, 1 el balsamicoazijn en walnoten.

Snijd de rode kool in reepjes. Verhit een koekenpan met een scheutje olijfolie en bak ze kookzacht in ongeveer 3 min. Blus het af de 1 el balsamicoazijn. Doe de rode kool vanuit de pan in een saladeschaal en maak het af met de geitenkaas en walnoten.

Rammenas: een echt winters knolletje met pit! Lekker om een stukje door de winterpostelein salade te raspen. Dit geeft je salade echt een lekkere pittige smaak.

Je kunt hem ook rauw op een broodje kaas doen. Je kunt hem ook stoven.

Bewaartips:

Alle groenten kunnen het beste in de koelkast worden bewaard.  De winterpostelein vochtig in een plastic zak zodat het niet slap wordt, tenzij je het snel eet, dan kan het prima in het papieren zakje blijven. Mocht je koelkast vol zitten, dan kunnen de rode bieten, pastinaak of rode kool ook op een andere koele plek neergezet worden. Even goed in de gaten houden dat ze niet te warm of te vochtig staan, anders gaan ze schimmelen.

De Horsterhof, Horsterstraat 1, 6921 AM Duiven Tel. 0316-262604. (Het beste bereikbaar via email.) www.horsterhof.nl  info@horsterhof.nl of volg ons op facebook of via Instagram (de_horsterhof).

Horsterhof groente abonnement 21 februari 2023

Volgende groentelevering: Dinsdag 7 maart 2023

Combi abonnement = klein donkerblauw krat inclusief fruit.

>Sjalotjes, Zuurkool, Aardappels, Winterpostelein, Rode Kool, Prei, Oesterzwammen en Fruit.

Klein abonnement = helblauw krat.
>Sjalotjes, Zuurkool, Aardappels, Winterpostelein, Rode Kool, Prei, Oesterzwammen en Aardperen.

Middel abonnement = groot rechthoekig donkerblauw krat.
>Sjalotjes, Zuurkool, Aardappels, Yacon, Rode Kool, Prei, Oesterzwammen, Aardperen, Knolselderij en Sweet Dumpling.

Groot abonnement = groot zwart krat.
> Sjalotjes, Zuurkool, Aardappels, Yacon, Rode Kool, Prei, Oesterzwammen, Aardperen, Knolselderij, Pastinaak, Yacon en Witlof.

Bericht van het land

Voor in de agenda: Op dinsdag 3 april zullen de wekelijkse pakketten weer in gaan, dit betekent dat wij weer wekelijks een groente pakket, een fruittas en een doosje eieren leveren. De groente en eieren worden weer enkel, en het incasso bedrag voor de fruittassen zullen hoger worden. Dinsdag 21 maart zal het laatste dubbele pakket zijn.

Oesterzwammen: Iedereen ontvangt een zakje oesterzwammen in het pakket. Onze biologische collega’s: de Middelwaard in Loo telen zelf oesterzwammen. Zij onderscheiden zich op t.o.v. andere paddenstoeltelers op een hele mooie manier: Ze maken hun eigen substraat. Dat zijn de teeltzakken waarop de oesterzwammen groeien.

Op de boerderij: Ondertussen zijn de kassen beregend en bemest en ligt de grond klaar voor het plantgoed wat bijna geleverd wordt, zodat we kunnen beginnen met het planten van alle voorjaarsgewassen. Leuk!

Verder zijn we afgelopen week druk geweest met het zagen van hout, kloven en houthokken volstapelen. Het erf is weer opgeruimd, lege voorraadkisten verplaatst en genieten de kippen van de resten winterpostelein die geoogst zijn.

Leuk om te zien dat er al een aantal vakantie meldingen zijn doorgegeven via de website!

We wensen iedereen een fijne week en tot over twee weken!

Oesterzwammen: je kunt de zwammen in repen scheuren en bakken in olijfolie. Evt fijngesneden sjalotjes en knoflook erdoor heen doen. Op het laatst een klontje roomboter voor extra smaak. Een handje winterpostelein erdoor heen roeren nadat de pan van het vuur is, is ook erg lekker.

Aardperen: een echt winterknol die een krachtige smaak heeft. Lekker om soep van te maken: ui en knoflook bakken, stukjes geschilde aardpeer en bouillon erbij en even laten koken. Daarna met de staafmixer pureren. Naar smaak peper, zout en room toevoegen.

Sweet dumpling: dit is een pompoen soort en je kunt hem op dezelfde manier gebruiken, bijvoorbeeld in de oven roosteren met aardappels, wortels e.d.

Of bijvoorbeeld vullen met je eigen gemaakte mengsel van rijst, gehakt en groente, of juist vegetarisch.

Maar de sweet dumpling kan ook gebakken/gestoofd worden.

Zuurkool: De laatste zuurkool van dit jaar! Heerlijk als salade met stukjes appel, rozijnen en een handje walnoten. Of juist met kerrie, ui en evt stukjes ananas geroerbakt naast je aardappelpuree of gewoon bij de rijst.

Bewaartips:

Alle groenten kunnen het beste in de koelkast worden bewaard.  De winterpostelein vochtig in een plastic zak zodat het niet slap wordt, tenzij je het snel eet, dan kan het prima in het papieren zakje blijven. Zuurkool blijft 1 week houdbaard in de koelkast. Mocht je koelkast vol zitten, dan kan knolselderij, rode kool, aardappels ook op een andere koele plek neergezet worden. Even goed in de gaten houden dat ze niet te warm of te vochtig staan, anders gaan ze schimmelen.

De Horsterhof, Horsterstraat 1, 6921 AM Duiven Tel. 0316-262604. (Het beste bereikbaar via email.) www.horsterhof.nl  info@horsterhof.nl of volg ons op facebook of via Instagram (de_horsterhof).

Horsterhof groente abonnement 7 februari 2023

Volgende groentelevering: Dinsdag 21 februari 2023

Combi abonnement = klein donkerblauw krat inclusief fruit.

>Uien, Boerenkool, Knolselderij, Aardappels, Winterpostelein, Witte Kool, Winterpeen en Fruit.

Klein abonnement = helblauw krat.
>Uien, Boerenkool, Pastinaak, Knolselderij, Aardappels, Winterpostelein, Witte Kool, Rode Biet en Prei.

Middel abonnement = groot rechthoekig donkerblauw krat.
>Uien, Boerenkool, Pastinaak, Knolselderij, Aardappels, Winterpostelein, Witte Kool, Rode Biet, Prei en Tomatenmoes.

Groot abonnement = groot zwart krat.
> Uien, Boerenkool, Pastinaak, Knolselderij, Aardappels, Winterpostelein, Witte Kool, Rode Biet, Prei, Tomatenmoes, Winterpeen en Witlof.

Bericht van het land

Nieuws: De boerderijwinkel heeft een mooie update gehad. Het tussenwandje is er uit gehaald en daardoor is er veel meer ruimte ontstaan om rustig rond te lopen om boodschappen te kunnen doen. Iedereen van harte welkom om te komen kijken!

Graag willen we iedereen bedanken voor het retour geven van de eierdozen! Echt fijn om de doosjes te recyclen. Het beste is om ze even in een plastic tas te doen, zodat ze mooi droog blijven.

Afhaalpunt Boerderij: op de boerderij loopt het niet helemaal vlekkeloos met het ophalen van de pakketten. Het komt de laatste tijd vaker voor dat er verkeerde pakketten worden meegenomen. Met name het grote pakket is vaak weg en dit is best vervelend voor de klant, maar ook voor ons, omdat wij dan ‘s avonds nog een pakket bij moeten maken. Het zou fijn zijn als iedereen even goed controleert welk krat je meeneemt en dat je even je naam doorstreept op de lijst die er ligt! Dan kunnen wij beter zien waar het mis gaat. Bedankt alvast!

Aardappels: Deze week zit er voor iedereen een zak aardappels in het groentepakket. Wij hebben deze overgenomen van Huis Sevenaer waar de aardappels geteeld zijn en waarbij we af en toe wat product uitruilen. Zo bestellen zij wekelijks groente voor hun pakketten en winkel en kopen wij af en toe product in voor de groentepakketten. Hopelijk een mooie aanvulling voor een stamppot boerenkool, of een oven gerecht met aardappels, bieten, pastinaak en wortels.

We wensen iedereen een fijne week en tot over twee weken!

Bewaartips:

Alle groenten kunnen het beste in de koelkast worden bewaard.  De winterpostelein vochtig in een plastic zak zodat het niet slap wordt, tenzij je het snel eet, dan kan het prima in het papieren zakje blijven. Mocht je koelkast vol zitten, dan kunnen de bieten en knolselderij ook op een andere koele plek neergezet worden. Even goed in de gaten houden dat ze niet te warm of te vochtig staan, anders gaan ze schimmelen.

Witte Kool: voor sommige klanten een uitdaging, terwijl anderen genieten van de mooie vitamine C boost die in witte kool zit door de kool te wokken, een salade van te maken, door de nasi, bami en andere roerbakgerechten of zelfs geschaafd op brood doen.

De Horsterhof, Horsterstraat 1, 6921 AM Duiven Tel. 0316-262604. (Het beste bereikbaar via email.) www.horsterhof.nl  info@horsterhof.nl of volg ons op facebook of via Instagram (de_horsterhof).

Horsterhof groente abonnement 24 januari 2023

Volgende groentelevering: Dinsdag 7 februari 2023

Combi abonnement = klein donkerblauw krat inclusief fruit

>Boerenkool, Pompoen, Knolselderij, Zoete bataat, Winterpostelein, Rode Kool, Rode biet en Fruit.

Klein abonnement = helblauw krat.
>Boerenkool, Pompoen, Knolselderij, Zoete bataat, Winterpostelein, Rode Kool, Rode biet en Veldsla.

Middel abonnement = groot rechthoekig donkerblauw krat.
>Boerenkool, Pompoen, Knolselderij, Zoete bataat, Winterpostelein, Rode Kool, Rode biet, Veldsla, Prei en Banaan sjalot.

Groot abonnement = groot zwart krat.
> Boerenkool, Pompoen, Knolselderij, Zoete bataat, Winterpostelein, Rode Kool, Rode biet, Veldsla, Prei, Banaan sjalot, Spruiten en Chinese Kool.

Bericht van het land

Nieuws: Vorige week schreven we dat er een nieuwe vakantie regeling is; 4 weken het pakket annuleren en hiervoor ontvang je een winkeltegoed. De weken hoeven niet meer in de zomervakantie opgenomen te worden, maar kan door het hele jaar heen! Via onze website kun je heel makkelijk je vakantie doorgeven. Het tegoed is geldig tot en met 23 december 2023.

Afhaalpunt Dalweg: De openingstijden van Kweekland zijn gewijzigd, De code van het slot is veranderd en helaas niet meer openbaar voor onze klanten. Maar gelukkig is het hek op dinsdag geopend tot 20.00 uur. Hopelijk lukt dit voor iedereen. Mocht dit toch lastig zijn dan kun je op woensdag (in uitzondering op donderdag) nog terecht tot 13.00. 

Op het land: Het land is uiteraard in winterrust. Ondertussen is de glazen kas bijna leeg, op een stukje winterpostelein na en maken we een aantal vakken klaar om binnenkort bospeen te kunnen zaaien. Je zult wel denken, wat is dat voor raar tijdstip midden in de winter! Maar ondanks dat de bospeen traag kiemt, groeit hij heel rustig en langzaam in de kas, zodat we in juni bospeen kunnen oogsten.

Verder zijn we bezig met de houtsingels onderhouden, door ze terug te snoeien of af en toe er iets tussen uit te zagen, dit om de haag gezond te houden, maar ook om het pad te behouden. Onze gegraven poel zit flink vol met water en we zien regelmatig reigers, eenden en allerlei andere soorten vogels drinken of zwemmen.

We wensen iedereen een fijne week en tot over twee weken!

Bewaartips: Het is slim om de zoete bataat en de pompoen lekker snel te gebruiken. Deze groenten hebben het zwaar gehad met de flinke vorstperiode. We hebben ze goed verzorgd door ze af te dekken en warm te houden met kachels, maar met het uitzoeken kwamen we toch veel slechte pompoenen tegen. Vandaar dat we nu schrijven om hem sneller te gebruiken dan normaal.

Alle groenten kunnen het beste in de koelkast worden bewaard.  De bladgroenten vochtig in een plastic zak zodat het niet slap wordt. Mocht je koelkast vol zitten, dan kunnen de bieten en knolselderij ook op een andere koele plek neergezet worden. Even goed in de gaten houden dat ze niet te warm of te vochtig staan, anders gaan ze schimmelen.

Rode Kool: lekker als salade met evt wat witte kool en winterpeen; rauw heel fijn snijden of raspen, stukjes appel en rozijnen erdoor en evt wat gehakte noten of geroosterde zonnebloempitten.

Uiteraard smaakt de rode kool ook goed als je hem kookt: in een pan een bodempje water met wat zout en de kool fijn snijden en in ca 10 tot 15 minuten beetgaar koken. Meestal wordt de kool erg lang gekookt, maar dit is qua smaak en qua voedingstoffen zonde! Je kunt de kool fijner snijden als je hem zachter wil binnen deze kooktijd. Je kunt er nog appel, kruidnagels of laurier naar smaak aan toe voegen.

De Horsterhof, Horsterstraat 1, 6921 AM Duiven Tel. 0316-262604. (Het beste bereikbaar via email.) www.horsterhof.nl of info@horsterhof.nl of volg ons op facebook of via Instagram (de_horsterhof).

Horsterhof groente abonnement 10 januari 2023

Volgende groentelevering: Dinsdag 24 januari 2023

Combi abonnement = klein donkerblauw krat inclusief fruit

>Pompoen. Zuurkool, Knolselderij, Zoete Bataat, Winterpostelein, Witte Kool, Gele biet en Fruit.

Klein abonnement = helblauw krat.
>Pompoen. Zuurkool, Veldsla, Knolselderij, Zoete Bataat, Winterpostelein, Witte Kool, Gele biet.

Middel abonnement = groot rechthoekig donkerblauw krat.
>Pompoen. Zuurkool, Veldsla, Knolselderij, Zoete Bataat, Winterpostelein, Witte Kool, Gele biet, Prei en Winterpeen.

Groot abonnement = groot zwart krat.
> Pompoen. Zuurkool, Veldsla, Knolselderij, Zoete Bataat, Winterpostelein, Witte Kool, Gele biet, Prei, Winterpeen, Bloemkool en Witlof.

Bericht van het land

Voor iedereen een heel gezond, blij en lekker nieuw jaar gewenst!

Wij hebben genoten van de rust en het gezellige oliebollen feest! En zijn nu met frisse energie weer aan de slag! We zijn blij met alle nieuwe klanten die deze week beginnen, welkom!

Nieuws:

  • Voor iedereen geldt dat er willekeurig door het jaar heen 4 vakantie weken kunnen worden genomen. Je kunt dus je pakket pauzeren. De incasso zal doorlopen en hiervoor ontvang je een winkeltegoed, die je in de boerderijwinkel kunt besteden. Het winkeltegoed is geldig tot en met zaterdag 23 december 2023! Hierna zal de winkel gesloten zijn.

Mocht je meer weken vakantie opnemen, dan kunnen we deze uiteraard pauzeren, maar niet meer tegen een tegoed. Hopelijk geeft dit voor iedereen wat ruimte tijdens vakanties! Het doorgeven van deze vakantie weken zal binnenkort via onze website verlopen. Tot die tijd graag via ons mail adres: info@horsterhof.nl

  • Afhaalpunt Dalweg: De openingstijden van Kweekland zijn gewijzigd, De code van het slot is veranderd en helaas niet meer openbaar voor onze klanten. Maar gelukkig is het hek op dinsdag geopend tot 20.00 uur. Hopelijk lukt dit voor iedereen. Mocht dit toch lastig zijn dan kun je op woensdag (in uitzondering op donderdag) nog terecht tot 13.00.

Bewaartips: Het is slim om de zoete bataat en de pompoen lekker snel te gebruiken. Deze groenten hebben het zwaar gehad met de flinke vorstperiode. We hebben ze goed verzorgd door ze af te dekken en warm te houden met kachels, maar met het uitzoeken kwamen we toch veel slechte pompoenen tegen. Vandaar dat we nu schrijven om hem sneller te gebruiken dan normaal.

Alle groenten kunnen het beste in de koelkast worden bewaard.  De bladgroenten vochtig in een plastic zak zodat het niet slap wordt. Mocht je koelkast vol zitten, dan kan de bieten en winterpeen ook op een andere koele plek neergezet worden. Even goed in de gaten houden dat ze niet te warm of te vochtig staan, anders gaan ze schimmelen. De zuurkool is 1 week houdbaar in de koelkast.

Groenten in de oven: Schil/snijd zoete aardappel, pompoen, gewone aardappels, wortels, gele biet en kleine stukjes/partjes/reepjes en meng ze in een grote kom met flink wat olijfolie. Leg ze op 1 of 2 bakplaten uit met bakpapier en op smaak maken met zout en peper. Evt wat zonnebloempitten en feta erover heen en dan in de oven totdat alles gaar is of een mooi bruin krokant laagje heeft. Wij zetten onze oven op 250 graden en moet dit zeker 40 minuten erin. Sommige ovens gaan veel sneller ????. Evt een salade of een gekookt eitje erbij!

Knolselderij salade: 120 gram quinoa koken en ondertussen 1 rode ui in ringen snijden en samen met 3 eetlepels witte wijnazijn, 2 eetlepels suiker en 1 theelepel zout in een kom mengen en in laten trekken. Daarna ca een halve knolselderij dunne plakjes van maken, bijvoorbeeld met de kaasschaaf, ook 2 a 3 appels op deze manier schaven. De knolselderij insmeren met wat citroensap tegen verkleuren. De quinoa goed uit laten lekken en laten drogen.

Meng daarna de quinoa en gemarineerde uien met de knolselderij en appel. Voeg 2 theelepels maanzaad toe (heb ik er zelf uitgelaten) en wat fijngesneden chilipeper en ca 15 gram grofgesneden koriander. Hussel alles door elkaar en proef even of er nog wat zout, suiker of azijn bij moet. De salade moet scherp, zoet en zuur van smaak zijn. Uiteraard kun je naar smaak variëren met de chilipeper.

Pompoen in de oven: even goed wassen en daarna halveren, pitten eruit en in dunne schijven snijden. Doe de parten in een grote kom met 1 tl kaneel, 2 eetlepels olijfolie, ¾ tl zout en peper. Leg de parten op de schilkant op een bakplaat met bakpapier en rooster ze ca 35 minuten in de oven op 220 graden totdat ze gaar zijn en de bovenkant begint te kleuren. Eruit halen en een beetje laten afkoelen en leg ze in een schaal. Maak de saus terwijl de pompoen in de oven staat: 200 ml griekse yoghurt mengen met een flinke scheut chilisaus. De tweede saus gaat als volgt: 1 knoflookteen, zout, 50 gram koriander (blad en steeltjes) fijn snijden en ca 4 eetlepels olie pureren met de blender. Sprenkel de pikante yoghurt saus over de pompoen en daarna de korianderpuree. Bestrooi ze met geroosterde pompoenpitten. Je kunt de pitten na de pompoen op 180 graden even kort in de oven roosteren, maar dit kan ook in een pan, terwijl de pompoen in de oven staat.

De Horsterhof, Horsterstraat 1, 6921 AM Duiven Tel. 0316-262604. (Het beste bereikbaar via email.) www.horsterhof.nl  info@horsterhof.nl of volg ons op facebook of via Instagram (de_horsterhof).