Horsterhof groente abonnement 18 april 2023

Volgende groentelevering: Dinsdag 25 april 2023

Combi abonnement = klein donkerblauw krat inclusief fruit

>Sla, Raapsteel, Knolselderij en Fruit.

Klein abonnement = helblauw krat.
>Sla, Raapsteel, Paksoi, Knolselderij en Bloemkool.

Middel abonnement = groot rechthoekig donkerblauw krat.
>Sla, Raapsteel, Paksoi, Knolselderij, Bloemkool en Schorseneren.

Groot abonnement = groot zwart krat.
> Sla, Raapsteel, Paksoi, Knolselderij, Bloemkool, Schorseneren en Prei.

Bericht van het land

De oogst in de kassen is deze week lekker op gang, verse raapstelen, paksoi en sla. Ondertussen zijn de temperaturen overdag en ‘s nachts omhoog gegaan en dat is fijn! De kasramen gaan ochtends weer open en ‘s avonds dicht en overdag is het een groeizaam klimaat.

Buiten droogt het nu ook eindelijk en we hopen deze week een goed begin te maken met het eerste plantgoed.

Een fijne week gewenst en geniet van het verse voorjaarsgroen!

Zelfoogst: mochten er nog mensen zijn die het leuk vinden om te komen zelfoogsten dit seizoen, dan is er nog plek! Kijk even op de site voor meer informatie.

Paksoi: een groente die je uitstekend kunt wokken, roosteren of bijvoorbeeld in de noodle soep kan doen!

Schorseneren: een groene die niet vaak gegeten wordt maar toch echt wel smaakvol is. Het is handig om ze plat op het aanrecht te schillen met een dunschiller of kaasschaaf. De schil plakt een beetje. De geschilde schorseneren kun je even koken in wat melk, of water met een scheut melk.

Een kaassausje erbij of wat geraspte kaas er over heen en het smaakt heerlijk!

Bewaartips:

Alle groenten kunnen het beste in de koelkast worden bewaard. De verse bladgroenten liefst in een plastic zak, anders verleppen ze heel snel.

De Horsterhof, Horsterstraat 1, 6921 AM Duiven Tel. 0316-262604. (Het beste bereikbaar via email.) www.horsterhof.nl  info@horsterhof.nl of volg ons op facebook of via Instagram (de_horsterhof).  

Horsterhof groente abonnement 11 april 2023

Volgende groentelevering: Dinsdag 18 april 2023

Combi abonnement = klein donkerblauw krat inclusief fruit

>Raapsteel, Zoete bataat, Oesterzwammen en Fruit.

Klein abonnement = helblauw krat.
>Raapsteel, Zoete bataat, Oesterzwammen, Prei en Uien.

Middel abonnement = groot rechthoekig donkerblauw krat.
>Raapsteel, Zoete bataat, Oesterzwammen, Prei, Uien en Bloemkool.

Groot abonnement = groot zwart krat.
> Raapsteel, Zoete bataat, Oesterzwammen, Prei, Uien, Bloemkool en Wortel.

Bericht van het land

Het is duidelijk dat wij dit jaar flink op de proef worden gesteld door het weer. De grond is nat en doordat het iedere paar dagen regent kunnen wij de eerste grondbewerkingen nog steeds niet doen.

De eerste grondbewerking in het voorjaar komt behoorlijk nauw. Ben je te vroeg dan verpest je de bodem, doe je alles goed maar krijg je een van de volgende dagen een flinke bui dan kun je weken achterstand oplopen doordat de grond niet meer opdroogt, slecht doorwortelbaar blijft en koud! Het juiste moment bepalen om die eerste grondbewerking te doen dat hebben wij ons door de jaren heen wel eigen gemaakt. Maar het afwachten totdat het droog genoeg is, dat is werkelijk het lastigste wat er is. Het plantgoed, de machines, de mensen, iedereen is er klaar voor en dan toch moet je week in week uit wachten op beter weer. Erg frustrerend! Het laatste jaar dat het voorjaar zo stroef was voor ons dat was in 2016. Toen deden wij onze eerste planting pas begin mei!

Onze enige troost op dit moment is dat er geen boer in de buurt is die wel zijn land op kan. We kunnen er allemaal niets aan doen.

Wij mogen hopen dat wij dit jaar niet zo lang hoeven te wachten als 2016.

Tot slot, mocht iemand van jullie het gevoel hebben dat je invloed hebt op het weer…. dit is het moment om in te grijpen… 😊

Goede week gewenst en geniet van de eerste raapstelen!

Raapstelen: velen van jullie zullen er echt al op wachten, dat allereerste verse voorjaarsgroen uit de ongestookte kas! Lekker in de stamppot, maar ook als verse salade met wat noten, sinaasappel of appel. Louise (onze dochter van 10 jaar) heeft afgelopen weekend met een beetje hulp voor ons gekookt en ze heeft pannenkoeken gebakken en belegd met blaadjes raapsteel en wat kaas, zeker ook een aanrader!

Oesterzwammen: zijn net als champignons te gebruiken. Ze komen van de Middelwaard uit Loo. Roerbakken en als bijgerecht gebruiken, maar ze kunnen ook door een omelet, lasagne, gebakken door de stamppot enz.

Bewaartips:

Alle groenten kunnen het beste in de koelkast worden bewaard. 

De Horsterhof, Horsterstraat 1, 6921 AM Duiven Tel. 0316-262604. (Het beste bereikbaar via email.) www.horsterhof.nl  info@horsterhof.nl of volg ons op facebook of via Instagram (de_horsterhof).

Horsterhof groente abonnement 4 april 2023

Volgende groentelevering: Dinsdag 11 april 2023

Combi abonnement = klein donkerblauw krat inclusief fruit

>Uien, Rode biet, Prei, Wortel en Fruit.

Klein abonnement = helblauw krat.
>Uien, Rode Biet, Zoete Bataat, Prei en Wortel.

Middel abonnement = groot rechthoekig donkerblauw krat.
>Uien, Rode Biet, Zoete Bataat, Prei, Wortel en Spitskool.

Groot abonnement = groot zwart krat.
> Uien, Rode Biet, Zoete Bataat, Prei, Wortel, Spitskool en Broccoli.

Bericht van het land

Vanaf morgen, dinsdag 4 april zullen de wekelijkse pakketten weer in gaan, dit betekent dat wij weer wekelijks een groenten pakket, een fruittas en een doosje eieren leveren. De groente en eieren worden weer enkel, en het incasso bedrag voor de fruittassen zullen hoger worden. Let op dat je het juiste aantal eieren meeneemt op 4 april.

Op de boerderij: Het is nat, nat en nog eens nat. En wat zijn wij blij met de zon die er nu is! Het land kan nu eindelijk opdrogen, zodat we hopelijk eind deze week kunnen planten buiten!

Ondertussen is de raapsteel bijna klaar, dus volgende week zit er weer vers groen in het pakket. Toch echt iets om naar uit te kijken!

Vandaag gaan we in de kassen alle vliesdoeken weer uitrollen om de planten allemaal af te dekken tegen de nachtvorst die er nog aan komt. De planten zijn mooi aan de groei, dus we willen niet dat het te hard vriest.

Ook dinsdag nacht zal er kans zijn op vorst snachts, het is daarom belangrijk dat iedereen zoveel mogelijk de groente, fruit en eieren ophaalt op dinsdag en dat het niet snachts buiten staat.

Op vrijdag en zaterdag 5 en 6 mei organiseren wij weer een plantjesmarkt!

Hierbij de flyer

Bewaartips:

Alle groenten kunnen het beste in de koelkast worden bewaard. 

De Horsterhof, Horsterstraat 1, 6921 AM Duiven Tel. 0316-262604. (Het beste bereikbaar via email.) www.horsterhof.nl  info@horsterhof.nl of volg ons op facebook of via Instagram (de_horsterhof).

Horsterhof groente abonnement 21 maart 2023

Volgende groentelevering: Dinsdag 4 april 2023

Combi abonnement = klein donkerblauw krat inclusief fruit

>Knolselderij, Rode Bieten, Prei, Aardappels, Winterpeen, Witlof, Groenselderij en Fruit.

Klein abonnement = helblauw krat.
>Knolselderij, Rode Bieten, Prei, Aardappels, Winterpeen, Pot Augurken, Witlof en Bloemkool.

Middel abonnement = groot rechthoekig donkerblauw krat.
>Knolselderij, Rode Bieten, Prei, Aardappels, Winterpeen, Horsterhotsaus, Witlof, Bloemkool en Rode Uien.

Groot abonnement = groot zwart krat.
> Knolselderij, Rode Bieten, Prei, Aardappels, Winterpeen, Horsterhotsaus, Witlof, Bloemkool, Rode Uien en Groenselderij.

Bericht van het land

Voor in de agenda: Op dinsdag 4 april zullen de wekelijkse pakketten weer in gaan, dit betekent dat wij weer wekelijks een groente pakket, een fruittas en een doosje eieren leveren. De groente en eieren worden weer enkel, en het incasso bedrag voor de fruittassen zullen hoger worden. Dinsdag 21 maart zal het laatste dubbele pakket zijn. Let op dat je het juiste aantal eieren meeneemt op 4 april.

Op de boerderij: Al het plantgoed is mooi aan de groei en geniet van de zachte temperaturen. Alle doeken zijn er gelukkig weer af, de ramen en deur open voor verse lucht en groeien maar!

Verder de laatste keer aardappels in het pakket, misschien voor een pan hutspot, of juist een aardappels gratin in de oven met prei, peen en knolselderij. Of juist in partjes gesneden, met wortel en rode biet in de oven roosteren met olijfolie zodat het lekker krokant wordt. Op smaak maken met zout, peper, evt feta of zonnebloempitten.

De augurken en chilisaus hebben wij afgelopen zomer gemaakt van onze zelfgeteelde augurken. Deze lijken qua groei op komkommers en groeien dus ook in de kas. We oogsten ze elke dag en maken 1x in de week gedurende ca 2 maanden een batch potten. De chilisaus/Horsterhotsaus is gemaakt met onze chilipepers, paprika en uien!

Vakantie: Mocht je op vakantie gaan, dan is het fijn als je je vakantie weken doorgeeft via onze website. Je kunt voor 4 weken een vakantie tegoed ontvangen.

We wensen iedereen een fijne week en tot over twee weken!

Knolselderij: een veelzijdige groente die het afgelopen jaar goed zijn best heeft gedaan met groeien, we hadden er veel van en jullie hem ook regelmatig in het pakket gezien. Hierbij nog een paar ideeën:

  • Met aardappels een puree van maken
  • Door de soep
  • Een salade van maken als je hem fijn raspt of dunne plakken schaaft, bv met de kaasschaaf.
  • Kleine blokjes in de pastasaus, lasagne of roerbak gerecht.
  • In curry’s

Bewaartips:

Alle groenten kunnen het beste in de koelkast worden bewaard.  Mocht je koelkast vol zitten, dan kunnen de rode bieten, wortels en knolselderij ook op een andere koele plek neergezet worden. Even goed in de gaten houden dat ze niet te warm of te vochtig staan, anders gaan ze schimmelen. De horsterhotsaus en augurk zijn beide geweckt en kunnen dus lange tijd bewaard blijven. Na openen in de koelkast bewaren.

De Horsterhof, Horsterstraat 1, 6921 AM Duiven Tel. 0316-262604. (Het beste bereikbaar via email.) www.horsterhof.nl  info@horsterhof.nl of volg ons op facebook of via Instagram (de_horsterhof).

Horsterhof groente abonnement 7 maart 2023

Volgende groentelevering: Dinsdag 21 maart 2023

Combi abonnement = klein donkerblauw krat inclusief fruit

>Uien, Boerenkool, Rode Bieten, Winterpeen, Winterpostelein, Pastinaak, Savooiekool en Fruit.

Klein abonnement = helblauw krat.
>Uien, Boerenkool, Rode Bieten, Winterpeen, Winterpostelein, Pastinaak, Savooiekool, Tomatenmoes en Rammenas.

Middel abonnement = groot rechthoekig donkerblauw krat.
>Uien, Boerenkool, Rode Bieten, Winterpeen, Winterpostelein, Pastinaak, Savooiekool, Tomatenmoes, Rammenas, Rode Kool en Witlof.

Groot abonnement = groot zwart krat.
> Uien, Boerenkool, Rode Bieten, Winterpeen, Winterpostelein, Pastinaak, Savooiekool, Tomatenmoes, Rammenas, Rode Kool, Witlof, Schorseneren en Broccoli.

Bericht van het land

Voor in de agenda: Op dinsdag 3 april zullen de wekelijkse pakketten weer in gaan, dit betekent dat wij weer wekelijks een groente pakket, een fruittas en een doosje eieren leveren. De groente en eieren worden weer enkel, en het incasso bedrag voor de fruittassen zullen hoger worden. Dinsdag 21 maart zal het laatste dubbele pakket zijn. Let op dat je het juiste aantal eieren meeneemt!

Op de boerderij: Afgelopen week hebben we al het plantgoed er snel in gekregen. Ivm met het weer ligt nu alles onder doek, zodat het niet bevriest, maar dit kan er nu weer van af! Mooi om te zien dat we over een tijdje weer volop in de kassen kunnen oogsten en jullie van lekkere voorjaarsgroen kunnen voorzien! Denk aan sla, andijvie, koolrabi, paksoi, spitskool, snijbiet! En de eerste gezaaide raapstelen zijn al boven en aan de groei!

We wensen iedereen een fijne week en tot over twee weken!

Pastinaaksoep: Schil ca 2 winterwortels en ca 3 pastinaken (afhankelijk van de grootte – dit komt niet zo precies. De verhouding is meer pastinaak als wortel) en snijd ze in stukken. Snijd 2 uien en 2 teentjes knoflook fijn en roerbak alle groenten in wat olie. Voeg ca 1,5 liter bouillon erbij en laat dit koken totdat dit gaar is. Pureer de soep met een staafmixer en voeg dan tussen de 200 en 400 ml kokosmelk toe en een paar lepels met rode currypasta naar smaak toe. Warm nog even goed door en eetsmakelijk!

Rode Kool: 500 gram rode kool of een halve, 200 gram geitenkaas, olijfolie, 1 el balsamicoazijn en walnoten.

Snijd de rode kool in reepjes. Verhit een koekenpan met een scheutje olijfolie en bak ze kookzacht in ongeveer 3 min. Blus het af de 1 el balsamicoazijn. Doe de rode kool vanuit de pan in een saladeschaal en maak het af met de geitenkaas en walnoten.

Rammenas: een echt winters knolletje met pit! Lekker om een stukje door de winterpostelein salade te raspen. Dit geeft je salade echt een lekkere pittige smaak.

Je kunt hem ook rauw op een broodje kaas doen. Je kunt hem ook stoven.

Bewaartips:

Alle groenten kunnen het beste in de koelkast worden bewaard.  De winterpostelein vochtig in een plastic zak zodat het niet slap wordt, tenzij je het snel eet, dan kan het prima in het papieren zakje blijven. Mocht je koelkast vol zitten, dan kunnen de rode bieten, pastinaak of rode kool ook op een andere koele plek neergezet worden. Even goed in de gaten houden dat ze niet te warm of te vochtig staan, anders gaan ze schimmelen.

De Horsterhof, Horsterstraat 1, 6921 AM Duiven Tel. 0316-262604. (Het beste bereikbaar via email.) www.horsterhof.nl  info@horsterhof.nl of volg ons op facebook of via Instagram (de_horsterhof).