Rammenas tegen hoest en griep

Elke week 1 a 2 keer een beetje rammenas salade of plakje rammenas op boterham met kaas helpt je beter de winter door! Hoestdrank: maak een holletje in de rammenas, vul dit met honing en lepel dit gedurende de dag leeg. Maak het holletje groter en vul dit opnieuw, en ga zo door, tot er alleen de schil over is en de hoest verdwenen. Pastinaak
Een voor veel mensen onbekende groente, maar toch een leuke aanvulling van het wintergroenten assortiment:

Samen met plakjes wortel en ui stoven.
Als puree samen met aardappel.
Rauw geraspt heeft het een vrij zoete, nootachtige smaak.
Zeer geliefd als eerste baby-groente.
En voor de echte keukenprinsen is pastinaak-soufflé met gierst een echte aanrader.

Bosbiet salade

Deze vroege bietjes zijn bij uitstek geschikt om rauw te eten: dun schillen, raspen en aanmaken met zout, olie azijn en evt. wat ui, bieslook, augurk. Mooi op een bedje van sla!

Hartige taart van snijbiet

(2 pers.)
400 g gesneden snijbiet
150 g gekruid en gebakken gehakt of 100 g oude/of geitenkaas.
Voor het deeg:
125 g bloem
60 g boter
½ tl zout
4 el kwark
Kneed een stevig deeg van de ingrediënten en leg dit een half uur afgedekt in de koelkast.
Stoof de groente ongeveer 5 minuten met een snufje zout en laat ze uitlekken in een vergiet.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 3 mm op een met bloem bestoven vlak.
Bekleed een ingevette ovenschaal met het deegje en schep de groente er in.
Verdeel het gebakken gehakt of de kaas over de schotel en versier deze eventueel met overgebleven reepjes deeg (als een appeltaart).
Bak de hartige taart ongeveer een half uur in de voorverwarmde oven.
Heerlijk met een kleine salade er bij en/of met een soep vooraf.