Andijviesalade

  1. andijvie aan de struik wassen en uitslaan
  2. zeer, zeer fijn snijden
  3. maak een dressing van olie en azijn of yoghurt, voeg wat mosterd en een fijngeprakt gekookt ei toe om het ‘bittere’ wat te verzachten
  4. op pep de smaak wat op met een heel fijn geraspt uitje en evt. wat geroosterde zonnebloempitten.

Bietjes van de creatieve kok

Bietjes in de snelkookpan gekookt en daarna schoonmaken en snijden. (Plakjes of reepjes, Ik heb eens voor een paar centen zo’n gemakkelijk schaafding op de markt gekocht.) Een beetje roomboter (ca 15 g) in de pan. Een bosuitje, ui of wat prei fijngesnipperd. Een stukje verse gember ter grootte van een euro en een knoflookpit fijngesnipperd en even op zacht vuur gesmoord. Dan de gesneden bietjes erbij, wat pepermolen, zout en een beetje honing. Da’s pas lekker! Een ook koud passen ze prima bij een frisse salade.

Rode bieten aardappel salade

Rode bieten koken en afpellen en in blokjes snijden. Aardappelen koken en in blokjes snijden. Maak een dressing van olie, azijn of yoghurt of mayonaise of combinatie hiervan. Zoek nog wat lekkere dingen uit de koelkast erbij, zoals augurkjes, olijven, kappertjes. En nog wat geraspte rauwe ui. Beetje zout, peper, mosterd, gedroogde tuinkruiden. Alles dooreenmengen, mooi opdienen op grote schotel met randje winterpostelein en gameren met plakjes ei en augurk.

Witlofsalade

Vele soorten sausjes zij er te maken om de smaak van rauwe witlof wat te verlevendigen, bijv:

  • yoghurt, blokjes appel en gehakte noten.
  • mayonaise en ketchup
  • diksap, blokjes peer en blokjes kaas etc.

Witte koolsalade

Witte kool fijn raspen of heel fijn snijden met een snijmachine. Maak een dressing van yoghurt, gehakte noten en stukjes appel en schep dit erdoor. Even in laten trekken. Prima te combineren met een eenvoudige pasta of bijv. rösti (aardappelgerecht in de koekepan).