Horsterhof groente abonnement 12 januari 2021

Volgende groentelevering: Dinsdag   26 Januari 2021

Combi abonnement = klein donkerblauw krat  inclusief fruit.

Klein abonnement = helblauw krat.

Middel abonnement = groot rechthoekig donkerblauw krat.

Groot abonnement = groot zwart krat.

Inhoud combi abonnement: Zuurkool, Uien, Winterpostelein, Veldsla, Kool rood, Winterpeen en fruit.

Inhoud klein abonnement: Winterpeen, Kool rood, Zuurkool, Rode biet, Veldsla, Winterpostelein, Rammenas en Uien.

Inhoud middel abonnement: Winterpeen, Kool rood, Zuurkool, Rode biet, Veldsla, Winterpostelein, Rammenas, Uien, Spuitjes en Augurken.

Inhoud groot abonnement:  Winterpeen, Kool rood, Zuurkool, Rode biet, Veldsla, Winterpostelein, Rammenas, Uien, Spuitjes, Augurken en Witlof.

Bericht van het land

Na een rustige, fijne kersttijd zijn we weer volop aan de slag geweest om voor iedereen een pakket te maken. Deze week voor het kleine, middel en grote pakket een rammenas. Dit is de zwarte knol en wittig van binnen en die een gezond immuunsysteem bevordert. Fijn om de rammenas te eten in de winterperiode waarin er minder zonlicht is en de dagen kort zijn. Om seizoensgebonden te eten is vanuit vroegere tijden heel normaal. Alles wat er maar geplant en gezaaid kon worden werd gedaan. Om vervolgens de overvloedige oogst voor vers gebruik te gebruiken, maar vooral ook om producten in te maken, te zouten of drogen, zodat je in de winter ook nog groente en fruit kunt eten. Tegenwoordig lijkt het bijna bijzonder te zijn om groenten uit het seizoen te eten, maar als je kijkt naar de seizoenen en de producten die daar bij horen is het eigenlijk heel logisch om seizoensgebonden te eten! De licht verteerbare zomergewassen passen bij lange zonnige dagen waarin iedereen veel buiten is. En juist de knollen en koolsoorten die wat zwaarder verteerbaar zijn passen in het winterseizoen, ze brengen vitamine C  in tijden waarin je het wat rustiger aan kunt doen of wat langer te slapen en waarin de zon minder aanwezig is.

Geniet graag van de rode kool in een salade, of juist gekookt met appel. Er zijn vele varianten van hoe je de rode kool kunt klaarmaken, met appel en rozijnen of juist met wat kruidnagel. Experimenteren is leuk!

De boerderijwinkel is vanaf januari ook elke woensdag middag geopend van 13.00 tot 17.00!

Rammenas: rauw (zonder schil) met de kaasschaaf schaven op een boterham met kaas of juist rauw raspen met wat mayonaise, peper en zout en je hebt een pittige salade.

Maar een beetje geraspte rammenas door je winterpostelein salade is ook echt een aanrader. Hij geeft wat pit!

De bovenkant van de rammenas afsnijden, een klein kuiltje maken, beetje honing erin doen en elke dag een lepel van het vocht uitschrapen, schijnt heel goed te werken bij een zere keel en verkoudheidsklachten. Af en toe wat honing toevoegen indien nodig.

Augurk: zelf geteeld afgelopen zomer in de tunnelkas en elke week ingemaakt!

Bewaartips: Alle bladgewassen en de geopende zuurkool en augurk kunnen in de koelkast worden bewaard, liefst in plastic of een doek. Leg verse bladgewassen nooit zonder bedekking in de koelkast, want dan verlept het meteen. Producten zoals bieten, spruiten, witlof, winterpeen, rammenas kunnen in de groenten la worden bewaard of een schuur, deze liever niet in plastic. Uien droog en relatief warm bewaren.

De Horsterhof, Horsterstraat 1, 6921 AM Duiven Tel. 0316-262604. (Het beste bereikbaar via email.) www.horsterhof.nl  info@horsterhof.nl of volg ons op facebook of via Instagram (de_horsterhof).