Horsterhof groente abonnement 18 juli 2023

Volgende groentelevering:Dinsdag 25 juli 2023

Combi abonnement = paars krat inclusief fruit.
> Sla, 2 x Komkommer, Bosbiet, Appel en Nectarine.

Klein abonnement = blauw krat.
>Sla, 2x Komkommer, Bosbiet, Malabar spinazie, Courgette of Punt Paprika.

Middel abonnement = groen krat.
>Sla, 2x Komkommer, Bosbiet, Nieuw Zeelandse spinazie, Courgette, 2 x Aubergine.

Groot abonnement = zwart krat.
> Sla, 2x Komkommer, Bosbiet, Nieuw Zeelandse spinazie, Courgette, 2 x Aubergine, Spitskool en Bosje Kruiden.

Bericht van het land

Afgelopen week hebben wij iets nieuws uitgeprobeerd, om alle kolen te redden van een aardvlooien plaag. Wij hebben een nematode (aaltjes) op het land gebracht. In de bodem leven veel verschillende soorten aaltjes en de aaltjes die we nu gebruiken, komen in de natuur ook voor en eten voornamelijk de eieren van de aardvlooien. Aaltjes zijn eigenlijk een soort miniwormpjes die met het blote oog niet te zien zijn.  De aardvlooien zijn voor ons een probleem in de koolgewassen omdat zij aan de bladeren eten, deze aardvlooien worden ook wel bladrandkevers genoemd. Vaak wordt de schade aan het gewas alsmaar erger en gaat de plant dood of blijft er een geperforeerd en onverkoopbaar product over. Wij gebruiken in de koolteelten vaak vliesdoek om de kolen af te dekken om de aardvlooien te remmen, omdat ze dan minder goed kunnen springen, maar dit helpt niet voldoende. En het aanbrengen van dit zogeheten vliesdoek doek is bewerkelijk, duur en een onweersbui of flinke wind trekt het aan flarden. We hopen dat de aaltjes hun werk gaan doen en de hoeveelheid aardvlooien weer beter in balans komt. We zijn heel benieuwd!

Let op: ga je op vakantie en iemand neemt je pakket over? Zorg dan dat je deze persoon HEEL GOED instrueert welk pakket je hebt, welk kleur krat en hoe het werkt op jouw afhaaladres. Dit voorkomt een hoop gedoe voor ons om de missende/verkeerde pakketten te compenseren. Ook voor je mede klanten scheelt dit enorm!

Iedereen een fijne week gewenst en geniet van de groenten!

Malabar Spinazie: Bijvoorbeeld als salade met wat komkommer, tomaat, bosui, verse geitenkaas, diverse soorten pitten/zaden e.d. en als dressing een scheutje balsamico azijn en wat olijfolie/ peper/ zout. Eigenlijk maakt het niet zoveel uit hoe je je salade opmaakt, wij vinden de malabar sowieso een favoriet!

Nieuw Zeelandse Spinazie: ook deze plant groeit in de kas en hiervan snijd je de stengels. Je kunt de hele stengel eten. Sommige mensen roerbakken eerst de fijn gesneden stengel om daarna het fijngesneden blad toe te voegen aan je gerecht. Zelf snijd ik hem gewoon fijn en gebruik ik hem vaak in een saus voorbij de pasta of rijst.

Aubergine: in dunne plakken snijden over de lengte en insmeren met wat olijfolie, peper, zout en knoflook. Je kunt hier ook een dressing van maken en daarna in zijn geheel met bv een kwastje de aubergine plakken in smeren. Dan op een rooster in de oven op de grilstand. Heerlijk! Dit kun je ook met courgette doen.

De aubergine is echt een groente die of gegrild moet worden, of een tijdje in een saus kan sudderen in kleine blokjes. Rauw of kort geroerbakt is hij echt niet lekker.

Een saus die ikzelf ooit geleerd heb op een biologisch groenteteelt bedrijf in Frankrijk:

Ui in grove stukken in flink wat olijfolie bakken, daarop een flinke portie tomaten in stukken en hierop in de lengte gesneden aubergine plakken. Als laatste flink wat knoflook tenen halveren en erboven op doen. Deksel op de pan en minimaal 20 min zachtjes laten garen, evt een klein beetje water toevoegen. Liever niet vaak roeren. Op smaak maken met peper en zout en als alles gaar is, kun je het een beetje roeren. Mocht je van een gladde saus houden, dan kun je ook alles pureren.

Bewaartips: Alle groenten kunnen het beste in de koelkast worden bewaard. De courgette, komkommer en aubergine kunnen ook buiten de koelkast bewaard worden. De verse bladgroenten liefst in een plastic zak, anders verleppen ze heel snel. Bosje kruiden graag in een glaasje water zetten op je aanrecht. Niet los in de koelkast, dan verlept het heel snel!

De Horsterhof, Horsterstraat 1, 6921 AM Duiven Tel. 0316-262604. (Het beste bereikbaar via email.) www.horsterhof.nl  info@horsterhof.nl of volg ons op facebook of via Instagram (de_horsterhof).