Volgende groentelevering:dinsdag 3 december 2024
Combi abonnement = paars krat.
> Bloemkool, Pompoen, Uien, Winterpeen, Rode biet, Palmkool en Fruit.
Klein abonnement = blauw krat.
> Bloemkool, Pompoen, Uien, Winterpeen, Rode biet, Palmkool, Paprika of Aubergine of Pepers en Prei
Middel abonnement = groen krat.
> Bloemkool, Pompoen, Uien, Winterpeen, Rode biet, Palmkool, Paprika of Aubergine of Pepers, Prei, Aardappel en Winterpostelein
Groot abonnement = zwart krat.
> Bloemkool, Pompoen, Uien, Winterpeen, Rode biet, Palmkool, Paprika of Aubergine of Pepers, Prei, Aardappel en Winterpostelein
Bericht van het land
Deze week 19 november het eerste dubbele pakket! Dubbele eieren en enkele fruittassen.
Tijdens de winterperiode zijn er veel bewaargroenten in het pakket, enkele bewaartips: pompoen op een donkere ongekoelde plek, prei, bieten, spitskool en bloemkool een koele droge ruimte, liefste donker bv in de bijkeuken of schuur. Ui, aardappel, en wortelen droog op een donkere plek.
Het dubbele pakket gaat door tot ca eind maart/begin april als de verse raapsteel weer klaar is!
Dus: let op: iedereen haalt zoals gebruikelijk zijn of haar juiste pakket op, gewoon 1 kratje. Je haalt dubbele eieren op en gewoon een enkele fruittas vanaf deze week.
Volgende leveringen op 3 en 17 december en dan weer op 7 januari 2025.
Zet dit aub goed in je agenda, let op bij het ophalen van je pakket dat je je eigen spullen meeneemt!
De boerderijwinkel is geopend t/m 21 december. Ongebruikt vakantie tegoed is tot deze datum geldig!
Oproepje: wij missen flink wat zwarte kratten voor onze grote pakketten. Graag laten staan op de afhaalpunten en met een tas de spullen ophalen!
Op de yacon na is het land helemaal leeg. Op veel plekken staat nog groenbemester en afgelopen weekend hebben we overal mest verspreid. Nu droger weer afwachten om de grond te ploegen voor de winter.
De kippenkar is weer verplaatst, ditmaal bij ons achterste perceel waar ook de agroforestry lanen staan. De kippen zijn erg blij met de extra beschutting en krabben mooi rondom de hazelaars en bessen struiken, dat scheelt ons weer werk en levert een extra blije kip op!
Vandaag hebben we de eerste dubbele pakketten gemaakt, dat kost veel extra tijd maar levert ook mooie uitbundige pakketten op! Er zijn veel Hollandse groentes te vinden voor een klassiek recept maar er zijn ook alternatieven! Hieronder twee voorbeelden.
Iedereen een goede week gewenst en geniet van de groenten!
Bloemkool beignets (4 pers.):
- 1 kleine bloemkool
- 120 g bloem
- 3 el fijngesneden bladpeterselie
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- 2 sjalotten, fijngesneden
- 4 scharreleieren
- 1 ½ tl gemalen komijnzaad
- 1 tl kaneel
- ½ tl kurkuma
- 1 ½ tl zout
- 1 tl zwarte peper
- 500 ml zonnebloemolie, om te bakken
Klop alle ingrediënten voor de saus in een kom door elkaar. Proef. Hij moet een pittige, scherpe citrussmaak hebben. Zet de saus maximaal een uur in de koelkast of erbuiten.|
Snijd de stronk van de bloemkool en verdeel de krip met een klein mes in roosjes. Doe ze in een grote pan met kokend water en laat ze in 15 minuten heel gaar worden. Giet ze af in een vergiet.
Doe intussen de bloem met fijngesneden peterselie, knoflook, sjalotten, eieren, specerijen, zout en peper in een kom en klop alles door elkaar.
Schep als het glad en gelijkmatig beslag is de warme bloemkoolroosjes erdoor. Meng zodat de bloemkool in kleine stukjes uiteenvalt.
Verhit een laagje zonnebloemolie van 1 ½ cm in een wijde pan. Schep als de olie heet is flinke eetlepels gevuld beslag in de pan, steeds 3 eetlepels beslag voor elke beignet. Pas op met de hete olie!
Houd de beignets met een spatel los van elkaar en doe er niet te veel tegelijk in de pan. Bak ze met maar een paar tegelijk. Reken 3-4 minuten voor elke kant.
Schep de beignets uit de pan en laat ze op een paar lagen keukenpapier uitlekken. Dien ze op met de saus apart erbij.
Spaanse palmkoolsoep:
- 600 g palmkool
- 400 g aardappels (zoete aardappel kan ook)
- 2 flinke uien
- 3 teentjes knoflook
- 1 rode paprika
- 2 stengels bleekselderij of een kwart knolselderij
- half bosje verse peterselie
- citroenrasp en sap
- 2 tl gerookte paprika-poeder of gewoon paprikapoeder
- ½ tl chilipeper
- olijfolie
- 2 bouillonblokjes
Ris de palmkool van de nerven en was het groen grondig. Knijp het vocht er uit en hak het grof. Schil de aardappels en snijd ze in blokjes. Pel en snipper de uien. Pel vast de knoflook. Was de rode paprika en snijd in stukjes, was de bleekselderij en snijd in boogjes of gebruik wat knolselderij en snijd die in blokjes. Verwarm een scheut olijfolie in een soeppan en fruit eerst de paprikablokjes een paar minuten tot ze wat zachter zijn. Schep uit de pan en houd apart voor straks. Fruit de uien glazig en pers de knoflook erbij. Voeg ook het paprikapoeder en chilipoeder toe. Voeg de selderij, en aardappel toe en druk de bouillonblokjes fijn op de bodem van de pan. Voeg de palmkoolen 1 liter water toe en breng aan de kook en kook in 15-20 min. zachtjes gaar. Pureer de soep met een staafmixer; laat ‘m een beetje grof, dat is lekker bij deze soep! Waarschijnlijk is de soep wat te dik: giet er nog wat heet water bij! Was de peterselie en hak fijn. Voeg de peterselie, wat citroenrasp (ongeveer van een halve citroen), een kneepje citroensap en de paprikablokjes toe aan de soep en proef voor p&z of nog wat chilipoeder.
Bewaartips: Alle groenten kunnen het beste in de koelkast worden bewaard. De bladgroenten het liefst vochtig in een plastic zak. Als je ze vergeet af te dekken dan drogen ze snel uit en worden ze slap.
De Horsterhof, Horsterstraat 1, 6921 AM Duiven tel. 0316-262604. (Het beste bereikbaar via email.) info@horsterhof.nl of volg ons op facebook of via Instagram (de_horsterhof).