Horsterhof groente abonnement 20 februari 2024

Volgende groentelevering: dinsdag 5 maart 2024

Combi abonnement = paars krat inclusief fruit.
> Winterpostelein, Knolselderij, Zuurkool, Aardappel, Rode Biet, Witlof, Winterpeen, Schorseneren en Fruit.

Klein abonnement = blauw krat.
>Winterpostelein, Knolselderij, Zuurkool, Aardappel, Rode Biet, Witlof, Winterpeen, Schorseneren.

Middel abonnement = groen krat.
> Winterpostelein, Knolselderij, Zuurkool, Aardappel, Rode Biet, Witlof, Winterpeen, Schorseneren, Broccoli en Uien.

Groot abonnement = zwart krat.
>Winterpostelein, Knolselderij, Zuurkool, Aardappel, Rode Biet, Witlof, Winterpeen, Schorseneren, Broccoli, Uien, Zoete Bataat en Prei.

Bericht van het land

Het voorjaar begint te kriebelen en de dagen zijn warm geweest afgelopen tijd. De vlierstruiken en forsythia lopen uit en overal bloeien sneeuwklokjes en krokussen, van winter is bijna geen sprake meer. In de kassen is de eerste raapsteel gezaaid en deze week zaaien wij ook de radijs en planten wij de sla, paksoi, koolrabi, venkel etc etc. Terwijl buiten het voorjaar langzaam begint en wij steeds meer schrijven over sla en raapsteel, gaat het echt nog wel even duren, voordat het begin april is en het wekelijkse pakket weer van start gaat. Deze gaat in op dinsdag 2 april.  

Eind februari en maart zijn voor seizoensgebonden groenten de lastigste periodes om variërende pakketten te maken. Ook hebben wij steeds minder zelf op voorraad en dat betekent lokaal inkopen. Wij merken momenteel dat het lokaal en landelijk arme troef is om aan goede groenten te komen, en dat alles erg duur is of helemaal niet leverbaar. Omdat wij niet als de gemiddelde zijn en dan maar schakelen op Spaanse en Italiaanse groenten is dat best lastig kijk maar eens in de biowinkel naar de herkomst van de producten zeker 80% komt uit het buitenland.  Op zich is dit niet zo raar, omdat dit het hele jaar door het geval is. Maar als wij het in Nederland niet eens meer voor elkaar krijgen om onze eigen spruiten en boerenkool te verbouwen dan gaat er iets flink mis. Dit heeft aan de ene kant te maken met het slechte jaar voor de Nederlandse boer, maar ook zeker met de gigantische prijsverschillen waardoor het voor biologische groothandels veel te aantrekkelijk is om het in Spanje en Italië te kopen. Nederlandse boeren en tuinders kunnen daar nooit mee concurreren. Dit is ook een van de belangrijkste redenen van de boerenprotesten met name in Frankrijk.

Tot zover een goede week gewenst!

De jaarlijkse plantjesmarkt die we organiseren zal op vrijdag 3 en zaterdag 4 mei 2024 gehouden worden. Wij hebben er al zin in!

En goed om te weten: we zullen op de vrijdag voorafgaand van de levering van de groentepakketten de indicatie voor het groentepakket op onze website gaan zetten, zodat iedereen vast rekening kan houden met de boodschappen. We zeggen er wel bij dat dit een indicatie is, omdat met name in het voorjaar en zomer qua oogst het altijd wel anders uit kan pakken qua hoeveelheden of kwaliteit. En omdat alles vers geoogst wordt op de maandag, kan de uiteindelijke inhoud dan toch nog wat verschuiven.

Let op: graag geen eierdozen van 10 stuks meer inleveren bij ons. We hebben er meer dan genoeg voor de boerderijwinkel. Bedankt zover!

Schorseneren:
Ook wel keukenmeiden verdriet genoemd; dit omdat ze wat plakkerig zijn bij het schillen. Een makkelijke manier is om ze boven de wasbak te schillen, meteen afspoelen en in een pannetje doen.

Je kunt ze koken in melk zodat ze romig worden, maar half water half melk gaat ook. Een zelfgemaakte saus erbij is lekker; grote klont roomboter in de pan en laten smelten. (evt nu stukjes champignon erdoor bakken), dan pan van het vuur, en al roerende voorzichtig boem erdoor heen roeren, totdat het een klont is. Dan voorzichtig scheutje voor scheutje melk erdoor heen, blijven roeren, zodat je geen klonten krijgt. Dan weer pan op het zachte vuur en al roerende even kort laten koken. Op smaak maken met peper en zout of evt geraspte kaas voor een kaassaus en smullen maar😊

Bewaartips: Alle groenten kunnen het beste in de koelkast worden bewaard. De uien blijven liever buiten de koelkast. De verse bladgroenten liefst in een plastic zak in de koelkast als je ze even wil bewaren.

De Horsterhof, Horsterstraat 1, 6921 AM Duiven Tel. 0316-262604. (Het beste bereikbaar via email.) www.horsterhof.nl  info@horsterhof.nl of volg ons op facebook of via Instagram (de_horsterhof).