Horsterhof groente abonnement 22 November 2022

Volgende groentelevering: Dinsdag 6 December 2022

Combi abonnement = klein donkerblauw krat inclusief fruit

>Zuurkool, Gele Bietjes, Rode kool, Knolselderij, Winterpostelein, Veldsla, Prei en Fruit.

Klein abonnement = helblauw krat.
>Zuurkool, Gele Bietjes, Rode kool, Prei, Winterpostelein, Veldsla, Knolselderij en Zoete bataat.

Middel abonnement = groot rechthoekig donkerblauw krat.
>Palmkool, Zuurkool, Gele Bietjes, Rode kool, Prei, Winterpostelein, Veldsla, Knolselderij en Zoete bataat.

Groot abonnement = groot zwart krat.
> Palmkool, Zuurkool, Gele Bietjes, Rode kool, Prei, Winterpostelein, Veldsla, Knolselderij, Zoete bataat en Uien.

Bericht van het land

Het land is bijna leeg, bemest en geploegd. Het is altijd een hele verademing als het zover is. Door het jaar heen raakt het land steeds voller en voller en iedere teelt neemt een stukje zorgen met zich mee gedurende het groeiseizoen.

Alles bij elkaar is dit een kop vol zorgen en vereist het veel aandacht. Voor ons is het dan ook een hele verademing als alles dan in een keer weg lijkt te zijn. Onze prachtige bewaargroenten liggen nu in de koelcel, op de deel of te fermenteren in een ton. Het lijkt erop dat wij ook dit jaar weer geslaagd zijn in een dusdanige wintervoorraad aan leggen, zodat alle groentepakketten de hele winter door gevuld kunnen worden van eigen bedrijf. Daar zijn wij best trots op!

Natuurlijk hebben wij de kassen nog die momenteel vol staan met winterpostelein en veldsla, deze prachtige salade groenten groeien gewoon in de Nederlandse winter in een kas.

Ik vroeg mij vandaag ineens af, waarom mensen überhaupt in de winter kropsla laten komen uit Spanje en Italië? Wij hebben het niet nodig en missen het ook niet. Maar goed. Wij gaan onze zinnen zetten op de toffe winterprojecten die eraan staan te komen, zo planten wij komende week ruim 700 struiken en bomen in de voormalige weilanden van de koeien. Midden op deze percelen betelen wij dan een flink stuk grond, dat dus wordt toegevoegd aan de vruchtwisseling voor de groententeelt. Deze teeltpercelen worden dan omsloten met rijen fruitbomen, heesters en bessen. Deze nieuwe aanplant zal onder andere een belangrijk deel van eigen fruit voor de fruittassen gaan leveren in de nabije toekomst.

Voor nu genoeg gekletst. Geniet van deze week en eet smakelijk!

Groeten van het Horsterhof team!

Palmkool: een kool die oorspronkelijk uit Italië komt en best veel weg heeft van boerenkool. Je kunt hem gebruiken in een roerbak gerecht, maar in soep is hij ook erg smaakvol. Bijvoorbeeld; ui en knoflook bakken, aardappels en palmkool fijn snijden en erbij doen. Bouillon toevoegen en even laten koken en je hebt een heerlijke herfst soep!

Bewaartips: Alle groenten behalve uien en zoete bataat kunnen het beste in de koelkast worden bewaard.  De palmkool vochtig in een plastic zak zodat het niet uitdrogen. Mocht je koelkast vol zitten, dan kan de knolselderij, rode kool en bieten ook op een andere koele plek neergezet worden. Even goed in de gaten houden dat ze niet te warm of te vochtig staan. De zuurkool is een week houdbaar in de koelkast.

De Horsterhof, Horsterstraat 1, 6921 AM Duiven Tel. 0316-262604. (Het beste bereikbaar via email.) www.horsterhof.nl  info@horsterhof.nl of volg ons op facebook of via Instagram (de_horsterhof).