Volgende groente levering: dinsdag 29 oktober 2024
Combi abonnement = paars krat.
> Knolvenkel, Spitskool, Broccoli of Aubergine en Fruit.
Klein abonnement = blauw krat.
> Raapsteel, Sla, Sperzieboon, Knolvenkel, Spitskool.
Middel abonnement = groen krat.
> Raapsteel, Sla, Sperzieboon, Knolvenkel, Spitskool en Gember.
Groot abonnement = zwart krat.
> Raapsteel, Sla, Sperzieboon, Knolvenkel, Spitskool, Gember en Broccoli.
Bericht van het land
Afgelopen zaterdag was er herfstmarkt. Ondanks wat regen in de ochtend was het een zeer gezellige dag met workshops zoals zuurkool maken en vlas verwerken tot linnen, activiteiten als een rondleiding op de boerderij en uitleg van onze imker over de horsterbijen. Daarnaast werd er allerlei lekkers verkocht zoals soep, versgebakken pizza, heerlijk zelfgebakken zoetigheden en meer. Ook waren er kraampjes van andere ondernemers met kaarsen, lokale paddenstoelen en een biologische bomenkweker. Al met al een geslaagde dag.
Deze week zit er voor het eerst Horsterhof gember in het pakket! Elk jaar proberen we één of meerdere nieuwe gewassen uit waarvan een enkeling een succes blijkt. We zijn erg blij met hoe de gember is gegroeid in de kas, volgend jaar weer! De gember is vers en met loof. Alles van de plant is eetbaar, maar let op de loofstengel is vezelig en kan dus het beste net als citroengras mee gestoofd worden in een gerecht of voor de thee gebruikt. De bladeren zijn wat malser en minder scherp dan de wortel, dus hak ze gerust fijn en gebruik ze als smaakmaker!
Afgelopen week hebben we ook weer zuurkool gemaakt, zo’n 1800kg! Dinsdag alle Filderkrauter spitskolen geoogst op ons andere perceel aan de Rijksweg, waarna we woensdag alle 8 kuub kolen hebben kunnen verwerken met ons enthousiaste team onder begeleiding van wat foute muziek.
Iedereen een goede week gewenst en geniet van de groenten!
Pesto van raapstelen:
75 gram raapstelen blad en stelen
2 eetlepel pijnboompitten, walnoot of zonnebloempitten
50 gram parmezaanse kaas geraspt of edelgistvlokken (vegan optie)
1 teen knoflook
6 eetlepels extra vierge olijfolie
zout naar smaak
Instructies
Was de raapstelen, verwijder de wortels, maar niet de stelen
Pel de knoflook, wrijf deze fijn in de vijzel
Voeg pijnboompitten/walnoten/zonnebloempitten en de kaas/gistvlokken toe,
Voeg raapstelen in twee keer toe, dit werkt makkelijker
Olijfolie, zout en peper naar smaak erbij en goed roeren.
In plaats een vijzel kun je ook alles fijnmalen en mengen in een blender.
Bewaartips: Alle groenten kunnen het beste in de koelkast worden bewaard. De bladgroenten het liefst vochtig in een plastic zak. Als je ze vergeet af te dekken dan drogen ze snel uit en worden ze slap.
De Horsterhof, Horsterstraat 1, 6921 AM Duiven tel. 0316-262604. (Het beste bereikbaar via email.) info@horsterhof.nl of volg ons op facebook of via Instagram (de_horsterhof).