Horsterhof groente abonnement 23 januari 2024

Volgende groentelevering: dinsdag 6 februari 2024

Combi abonnement = paars krat inclusief fruit.
> Winterpostelein, Yacon, Bietjes, Zuurkool, Aardappel, Winterpeen en Fruit.

Klein abonnement = blauw krat.
>Sjalotjes, Winterpostelein, Yacon, Bietjes, Zuurkool, Aardappel, Koolraap en Prei.

Middel abonnement = groen krat.
> Winterpostelein, Zuurkool, Yacon, Bietjes, Aardappel, Koolraap, Prei, Witlof en Winterpeen.

Groot abonnement = zwart krat.
>Winterpostelein, Zuurkool, Yacon, Bietjes, Aardappel, Koolraap, Prei, Witlof, Winterpeen, Uien en Veldsla.

Bericht van het land

Het afgelopen jaar blijft zoals jullie inmiddels wel begrepen hebben nog lang invloed hebben op de werkzaamheden op de boerderij. Zo hebben wij nog geen kans gezien om het land te kunnen ploegen. Dit komt omdat het sinds afgelopen oktober zoveel heeft geregend dat wij tussendoor eigenlijk geen kans hebben gekregen. Afgelopen week hebben wij over het bevroren land wel de mest en compost kunnen uitrijden. Door de strenge vorst was het land hard genoeg om te bereiden met de zware mestverspreider. De grond is door de vorst wel te diep ingevroren om te kunnen ploegen helaas. Wij hopen eind van deze week de meeste stukken geploegd te krijgen, om zo toch nog met een gerust hart het voorjaar tegemoet te zien. Verder is de teeltplanning weer klaar voor dit jaar en hebben wij er weer zin in. Het leuke van het boerderijleven is dat je ook na ieder moeilijk jaar weer gewoon mag dromen en vooruitplannen omdat je zeker weet dat geen enkel jaar hetzelfde is in de landbouw. Het weer is altijd de baas!

Een goede week gewenst!

Yacon: Yacon bevat erg weinig calorieën. Ze bevat inuline, net als de aardpeer, en bestaat grotendeels uit water en fructo-oligosaccharide, ook bekend als FOS. Dat klinkt als een suiker, maar dan een die niet wordt opgenomen door het lichaam. Voor mensen met diabetes is de yacon dan ook erg geschikt omdat deze zoete wortelknol geen piek in je suikerspiegel geeft. Ook voor je darmflora zou de yacon erg goed zijn.

Je kunt de yacon rauw eten, als salade of plakjes op brood. Stoven in een curry kan ook, dan blijft de yacon steviger. Een siroop van maken is ook erg geschikt.

Koolraap: Koolraap wordt altijd gekookt of gestoofd gegeten en het gele geurige vlees heeft dan een zachte, zoetige en aromatische smaak.

Je kunt de koolraap gebruiken in soepen, gestoofd met room, beetje citroensap en italiaanse kruiden, of juist gekookt met mosterd of in een stamppot met rauwe andijvie, als puree met een beetje room/geraspte kaas

Bewaartips: Alle groenten kunnen het beste in de koelkast worden bewaard. De uien en sjalotjes blijven liever buiten de koelkast. De verse bladgroenten liefst in een plastic zak in de koelkast als je ze even wil bewaren. De zuurkool is een week houdbaar in de koelkast.

De Horsterhof, Horsterstraat 1, 6921 AM Duiven Tel. 0316-262604. (Het beste bereikbaar via email.) www.horsterhof.nl  info@horsterhof.nl of volg ons op facebook of via Instagram (de_horsterhof).