Horsterhof groente abonnement 31 oktober 2023

Volgende groentelevering: Dinsdag 7 november 2023

Combi abonnement = paars krat inclusief fruit.
> Palmkool, Rode Biet, Knolselderij en Fruit.

Klein abonnement = blauw krat.
>Palmkool, Rode Biet, Knolselderij, Zoete Bataat, Bloemkool of Broccoli.

Middel abonnement = groen krat.
> Palmkool, Rode Biet, Knolselderij, Zoete Bataat, Chinese Kool en Aubergine.

Groot abonnement = zwart krat.
>Palmkool, Rode Biet, Knolselderij, Zoete Bataat, Chinese Kool, Aubergine en Groenlof.

Bericht van het land

Deze week leveren wij het laatste enkele pakket van dit jaar!

Volgende week dinsdag zullen wij het eerste dubbele pakket leveren! Let op: dubbel qua waarde, alles zit gewoon in 1 krat. De eieren worden ook gedubbeld en de fruittassen blijven enkel. Alles wordt dus om de week bezorgd. Let op: de incasso voor de fruittassen zal dus ongeveer halveren tijdens de winterperiode en in het voorjaar, als we weer terugschakelen naar wekelijkse leveringen weer verdubbelen.

Op de volgende dinsdag komen we groente, fruit en eieren brengen:

7 & 21 november

5 & 19 december

9 & 23 januari enz.

Verder is er het nat op het land, er staan her en der hele plassen op! Veel te nat dus voor mest rijden en ploegen. Dit zal nog even moeten wachten. Ondertussen werken we hele kisten vol groenten weg aan jullie; we hebben echt veel pakkettenklanten nu en dat is echt heel tof en fijn! Leuk om te zien dat er steeds meer mensen kiezen voor onze groenten en daar ook blij van worden, hier worden wij ook heel blij van!

Er zijn nog enkele plekken vrij op de inschrijflijst voor de Varkensvleespakketten: Inschrijven via onze website graag 😊

Een fijne week gewenst! Hieronder nog enkele recepten.

Chocoladetaart van rode biet – recept van Lilli en Renee – was te proeven op de herfstmarkt. Ingrediënten: 300 gr bieten (geraspt), 180 gr witte tarwebloem, 300 gr suiker, 300 gr hazelnoten (gemalen), 300 gr soja kwark of room, 1 theelepel bakpoeder, 3 eetlepels cacaopoeder, 100 gr pure chocolade.

Hoe te bereiden: Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een (gewone) cakevorm in. Maal de hazelnoten (als ze nog niet gemalen zijn) fijn in een blender en doe in een kom. Schil de bieten en maal deze ook fijn, voeg deze toe aan de kom met hazelnoten. Voeg ook de suiker, bloem, bakpoeder en cacaopoeder toe. Meng alle droge ingrediënten door elkaar. Voeg de sojakwark of room toe en meng opnieuw. Snijd de chocolade in kleine stukjes en voeg deze toe aan het beslag. Schep het beslag in de ingevette cakevorm en bak de cake 35 minuten in de oven. Dek de cake af met aluminium en bak het nog 25 minuten.

Gemengde salade voor 4 personen als bijgerecht met Rode Biet. Ingrediënten: 1 grote biet, 2 wortelen, 1 venkel, 1 peer, 5 dadels, 100 ml olijfolie, 2 eetlepels azijn, zout en peper, ½ citroen en citroenschil.

Hoe te bereiden: Rasp de rode biet, wortel en peer in een kom. Snijd de venkel en dadels in kleine en dunne plakjes. Meng de andere ingrediënten en masseer door de groenten en het fruit. Serveer als salade/ bijgerecht.

Palmkool Pompoen risotto – ingrediënten zijn voor 2 personen: ca 200 gram palmkool, ca 500 gr pompoen, 180 gr risottorijst, 1,25 l groentebouillon, 1 ui, 2 tenen knoflook, 2 el olijfolie, 2 volle el edelgistvlokken (bio winkel) of geraspte parmezaanse kaas, zout en peper.

Breng de bouillon in een pan aan de kook. Verwijder de pitten van de pompoen en snijd het vruchtvlees in stukjes (je kunt de schil er gewoon aan laten). Kook de pompoen in de groentebouillon in zo’n 15 minuten zacht. Verhit ondertussen de olijfolie in een ruime pan. Snijd de ui en knoflook fijn. Fruit tot glazig. Voeg de risottorijst toe en fruit 1 minuut mee. Schenk er dan telkens een soeplepel groentebouillon bij (waar je pompoen wellicht nog in aan het koken is). Wacht met het toevoegen van een volgende lepel tot het vocht door de rijst is opgenomen. Ga hiermee door tot de rijst al dente (bijna gaar met nog een kleine beet) is. Je hebt hier misschien niet alle bouillon voor nodig. Schep met een schuimspaan de gare pompoen uit de bouillon en doe in de kom van een staafmixer. Voeg 100 ml bouillon toe en pureer met een staafmixer tot een gladde, romige puree. Voeg samen met een laatste lepel bouillon de pompoenpuree en fijngesneden palmkool toe. Blijf goed roeren tot de palmkool en rijst gaar zijn en de risotto een lekker romige consistentie heeft. Breng op smaak met zout en peper. Garneer met edelgistvlokken of parmezaanse kaas en serveer direct.    

Palmkool met Pasta: palmkool, 300 a 400 gram (spelt) pasta, bij voorkeur schelpjes, 4 el olijfolie, 2 el citroensap, 4 ansjovisfilets, 1,5 rode peper, versgemalen zwarte peper, parmezaanse kaas.

Spoel de palmkool goed schoon en blancheer het vervolgens 1 minuut in kokend water. Laat het uitlekken. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Verwijder de zaadjes van de pepertjes en snijd de pepertjes fijn. Snijd ook de tenen knoflook fijn. Verhit 2 eetlepels olie in een ruime koekenpan. Fruit hierin op middelhoog vuur de ansjovisfiletjes, peper en knoflook, ongeveer 5 minuten tot de ansjovis is opgelost. Snijd ondertussen de geblancheerde palmkool in dunne repen. Voeg ze na 5 minuten toe aan de pan, samen met het citroensap en de overige olijfolie. Meng alles goed met elkaar en bak het geheel nog eens 5 minuten. Schep 4 eetlepels van het pastakookvocht over in de koekenpan. Giet de pasta af als het beetgaar is en voeg dan ook toe aan de pan met palmkool. Schud de pan een paar keer om zodat de pasta goed gemengd is met de palmkool. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en serveer met geraspte Parmezaanse kaas.

Bewaartips: Alle groenten kunnen het beste in de koelkast worden bewaard. De aubergine blijft liever buiten de koelkast. De verse bladgroenten liefst in een plastic zak, anders verleppen ze heel snel.

De Horsterhof, Horsterstraat 1, 6921 AM Duiven Tel. 0316-262604. (Het beste bereikbaar via email.) www.horsterhof.nlinfo@horsterhof.nl of volg ons op facebook of via Instagram (de_horsterhof).