Horsterhof groente abonnement 8 juni 2021

Volgende groentelevering: Dinsdag 8 juni 2021

Combi abonnement = klein donkerblauw krat inclusief fruit.

Klein abonnement = helblauw krat.

Middel abonnement = groot rechthoekig donkerblauw krat.

Groot abonnement = groot zwart krat.

Inhoud combi abonnement: Paksoi, Sla, Uien en Fruit.

Inhoud klein abonnement: Koolrabi of Andijvie, Sla, Spitskool, Paksoi en Uien.

Inhoud middel abonnement: Koolrabi, Sla, Spitskool, Paksoi en Uien en Andijvie.

 Inhoud groot abonnement: Koolrabi, Sla, Spitskool, Paksoi en Uien, Bosui en Andijvie.

Bericht van het land

Het is prachtig zomerweer met voldoende vocht in de bodem en je zou zeggen dat dit de groei enorm ten goede komt. Deels is dit ook zo, maar de zware regens van afgelopen weken hebben de bewerkte bodem en geplante teelten geen goed gedaan.

Door de stevige regens is de bodem soms zo nat geworden dat de bovenlaag verslempt is. Verslemping is een soort van moddervorming op de bovenlaag. Hierdoor is de bodem verdicht en hebben plantenwortels geen zuurstof meer en word de structuur erg zwaar.

Als de bodem dan vervolgens opdroogt krijg je een soort van baksteen. Het was in 2016 dat wij dit voor het laatst zagen.

In combinatie met het koude en langzame voorjaar zijn een aantal teelten in de problemen geraakt. Zo hebben wij een aantal bedden spinazie moeten opruimen zonder te kunnen oogsten en de paksoi en andijvie vervroegd geoogst ivm met schietneiging (bloeien). Wij zouden een flink stuk buiten tomatenplanten hebben en hebben maandag besloten dit niet te doen omdat voorgaande teelt er simpelweg te lang over heeft gedaan. Ook kunnen deze week pas de eerste sperziebonen en courgette de grond in.

Wij hebben gelukkig de kassen zeggen wij dan altijd maar…

Aan iedereen de vraag voor een beetje extra begrip voor de aanhoudende voorjaarsgewassen in de pakketten. Spoedig zullen de courgette, komkommers en tomaten jullie om de oren vliegen!!

Verder hebben wij met het mooie weer opkomst een gigantische snee grasgemaaid op de weilanden. Het gras had duidelijk baat bij een rustig en nat voorjaar!

Ook is het voor veel natuurlijke vegetatie een voordeel dat de traditie van een droog voorjaar even doorbroken is.

Banjeren met de boer(in)

We willen jullie uitnodigen voor een rondleiding over het erf op zaterdag 26 juni a.s. Met name alle (nieuwe) groente-abonnementhouders zijn van harte welkom! We maken dan graag tijd om wat meer over ‘de Horsterhof’ te vertellen en er is gelegenheid om je vragen te stellen. Zie ook de flyer

Bewaartips: Alle bladgewassen kunnen in de koelkast worden bewaard, liefst in plastic of een doek. Liefst dan wel wassen met biologisch wasmiddel en geen wasverzachter! Leg verse bladgewassen nooit zonder bedekking in de koelkast, want dan verlept het meteen. Producten zoals wortels en bloemkool kunnen in de groenten la worden bewaard of een schuur, deze liever niet in plastic. Uien graag warm en droog bewaren.

De Horsterhof, Horsterstraat 1, 6921 AM Duiven Tel. 0316-262604. (Het beste bereikbaar via email.) www.horsterhof.nl  info@horsterhof.nl of volg ons op facebook of via Instagram (de_horsterhof).