De geschiedenis van de Horsterhof
De Horsterhof was al een agrarische plek, wil je meer weten over de geschiedenis van deze locatie? Je leest het hier!
Biologische boerderij de Horsterhof
Know your farmer or grow your own
De tuinbouw bestaat uit twee vruchtwisselingen van elk 1 op 8. Dit houdt in dat hetzelfde cultuurgewas slechts eenmaal per acht jaar op dezelfde plek wordt geteeld. Met deze ruime vruchtwisseling voorkomen we bodemuitputting en verlagen we het risico op plagen. Daarbij hebben we groenbemesters (grassen en graan) opgenomen in de vruchtwisseling om de bodem rust en voeding te geven.
Onze (z)onverwarmde kas stelt ons in staat het teeltseizoen te vervroegen en kent een intensieve vruchtwisseling. Vroeg in het jaar telen we raapstelen, sla, snijbiet, bospeen, bieten, andijvie. In de zomer biedt ze onderdak aan onder andere tomaten-, komkommer-, aubergine- en paprikaplanten. In de wintermaanden stelt de kas ons in staat om gewassen zoals winterpostelein en landkers te telen. Ook in de kas staan alle gewassen in de volle grond.
Bij de Horsterhof hebben we een drietal bijenvolken. Het streven is om op een zo natuurlijke mogelijke manier bijen te houden. De bijen zijn er vooral voor het bestuiven van gewassen en niet voor maximale honingopbrengst. Dat is ook een van de redenen dat er geen honing van eigen bijen verkocht wordt. We oogsten maar een kleine hoeveelheid en proberen zoveel mogelijk honing in het volk te laten. Op deze manier kan het zelf de winter doorkomen, zonder dat ze bijgevoerd moeten worden met suikerwater. Ook proberen we het bijenvolk zo min mogelijk te verstoren door niet te vaak in de kast te kijken. Hiervoor hebben de kasten plexiglas kijkraampjes. Op die manier hoeven we niet de kast te openen en kunnen toch beoordelen hoe het met het volk gaat.
Juni 2022 was het zover: een langgekoesterde wens om kippen te gaan houden ging in vervulling! Dankzij de financiële hulp van velen hebben we nu een prachtige kippenkar waar we elke dag mooie eieren kunnen rapen. Wil je naast je groente- en/of fruitpakket ook wekelijks een doosje eieren? Stuur ons gerust een mail: info[@]horsterhof.nl. De eieren zijn ook te koop in de boerderijwinkel. |
De Horsterhof was al een agrarische plek, wil je meer weten over de geschiedenis van deze locatie? Je leest het hier!
De vruchtbare grond waarop wordt geteeld werd al ver voor de Romeinse tijd gevormd doordat de toenmalige Rijnloop de komgronden (klei) geregeld overstroomde. Door de eeuwen heen is het meegevoerde fijne zand vermengt met kleideeltjes. De grondsoort die hierdoor ontstaat heet zavel. Het is vruchtbare, goed te bewerken, vochthoudende grond. Het merendeel van de landbouwgronden rondom de Horsterhof is rivierklei maar voor de boerderij en in de kassen liggen de ‘zandgronden’(zavel).
Het is bekend dat er op het ontstane verhoogde stuk grond rond 1774 al een (houten) boerderij heeft gestaan. Dit bleef door de eeuwen steeds een boerenbedrijf met landbouw maar ook met koeien, varkens en kippen.
In 1982 koopt Anna van Oostwaard (1949-2023) de boerderij met de omliggende tuinbouwgrond. Zij is er met biologisch-dynamische landbouw begonnen. En ze begon als eerste in Nederland met een abonnementensysteem. In 2012 hebben Matthias Crum en Eline Wippert het bedrijf overgenomen en verder ontwikkeld tot de boerderij die het nu is.